Social

Taticii divortati fac revolutie

A aparut Asociatia Taticilor din Romania, din care fac parte taticii care cer sa-si poata vizita copiii mai des. Iar barbatii care si-au batut nevestele nu sunt primiti in Asociatie. Peste 30.000 de cupluri au divortat anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica. Consecinta: peste 20.000 de minori au ramas fara unul dintre parinti. In majoritatea cazurilor, instanta a incredintat copiii mamei, tatii primind doar drept de vizita. In plus, anchetele sociale nu s-au facut serios, din cauza asistentilor sociali. Cum acestia sunt oricum foarte putini, practica ancheta doar pe hartie. De regula, instanta stabileste tatalui un program de vizitare destul de restrictiv – parintele care prinde sase ore la doua saptamani se considera un fericit.

Asociatia Taticilor numara si femei

Acum cateva luni, Constantin Jugurica, tatic divortat, s-a gandit sa faca „revolutie“, incercand sa schimbe cateva lucruri in favoarea tatilor romani. In premiera in tara noastra, el a fondat Asociatia Nationala a Tatilor din Romania, al carei vicepresedinte este Adrian Iovan . Tinta principala a ONG-ului este sa obtina un program de vizitare mai lejer pentru tatici. Apoi, sa convinga autoritatile sa tina cont de distanta tata-fiu, atunci cand se stabileste programul de vizitare. Deocamdata, Asociatia numara circa 300 de membri, printre care 14 -15 sunt... femei.

Anchete proprii, cu specialisti in investigatii

Ce-si mai propune ONG-ul? Sa faca parte din anchetele sociale care se fac in cazul divorturilor, pentru aceasta intentionand sa mearga pe teren impreuna cu asistentii, iar acolo unde este cazul sa ceara sa se faca anchete. Iar acolo unde e cazul sa faca anchete proprii. Investigatorii asociatiei vor urmari daca minorii sunt ingrijit imbracati, de pilda, daca sunt batuti, vor merge la scoala si la gradinita si se vor interesa de copii, constatand daca sunt sau nu deficiente. In cazul in care minorii nu sunt ingrijiti, vor cere decaderea din drepturi a parintelui. Asociatia isi doreste sa devina ONG de utilitate publica , pana acum oferind consiliere psihologica si juridica. Doua conditii sunt obligatorii pentru ca un tatic sa devina membru al Asociatiei. Prima: sa nu-si fi batut nevasta. A doua: un cazier fara pata. „In Asociatia noastra, barbatii violenti sau certati cu legea n-au ce sa caute vreodata. Sa-si infraneze pornirile si sa se gandeasca la copii“, zice tatal Jugurica. Pana acum, s-au inscris in Asociatie profesori, doctori, ziaristi, simpli muncitori si toti tin mortis sa-si pastreze anonimatul. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea