Social

Tariceanu se opereaza pe brand

De citeva saptamini, Calin Popescu Tariceanu se afla intr-o campanie de rebranding . Dupa ce a incheiat anul cu o scadere semnificativa in sondaje si cu o imagine de om politic nehotarit, el incearca sa o schimbe cu una de prim-ministru jucator.

Aproape nici o zi fara aparitii consistente la televiziune, atacuri virulente la adresa PSD, abordarea frontala a celor mai fierbinti teme ale momentului, schimbare majora de limbaj si stil de comunicare. Acestea sint principalele elemente prin care premierul incearca sa-si schimbe brandul.

Justitiarul

Dupa ce le-a reprosat de multe ori colegilor de partid ca nu stiu intodeauna sa puna in evidenta munca pe care o depun la guvernare, Tariceanu pare sa fi luat act de propria sa critica. De lunea trecuta, nu este zi in care premierul sa nu fi avut nu una, ci mai multe aparitii televizate in direct, in multe cazuri el fiind silit sa intirzie la o conferinta de presa pentru ca nu o terminase pe cealalta. Aparitiile sale, multe cu sigla Palatului Victoria in spate, sint menite sa sublinieze cine guverneaza tara. Premierul s-a lasat imortalizat in exercitarea unor prerogative diverse: de la reuniunea Comitetului Anticoruptie la analiza problemelor de infrastructura provocate de prabusirile din Valea Oltului si la convocarea specialistilor in economie. Tariceanu nu a scapat nici mesajul integrarii in UE, pe care l-a comasat cu un pronuntat mesaj anticoruptie si cu critica virulenta a CSM, alta atitudine care nu l-a caracterizat pina acum. El a acuzat Consiliul ca pune Romania la zid prin refuzul sau de a face reforma in Justitie.

Primele semne, atac la PSD

Schimbarea de strategie se anunta inca de la finele anului trecut, primul semnal fiind atacul direct impotriva PSD. Punctul vizibil de cotitura a fost Congresul Aliantei din 18 decembrie, cind premierul a acuzat pesedistii ca fac circ din Parlament, ceea ce nu e de mirare, pentru ca au guvernat dupa principiul piine si circ. Apoi, pe 20 decembrie, cu ocazia prezentarii bilantului in fata Parlamentului, Tariceanu a acuzat PSD ca a periclitat aderarea la UE prin refuzul de a face reforma pe vremea cind era la putere si le-a spus mebrilor acestui partid ca sint prizonierii mentalitatii comuniste. Cit despre Mircea Geoana, premierul l-a categorisit drept caraghios, mic si ridicol. Conform unor surse apropiate primului-ministru, acesta a renuntat la discursul initial, pregatit de Dorel Sandor, consilierul sau din umbra, in favoarea celui de mai sus, mult mai ofensiv. Asta ar explica si de ce la sedinta respectiva PSD a parasit sala, acuzindu-l pe premier ca lor le-a trimis inainte de sedinta alt discurs decit cel sustinut in plen.

Atacurile la adresa PSD au continuat si dupa Anul Nou. Saptamina trecuta, acesta a sarjat la adresa lui Nastase si a matusii sale. In 2005 a trebuit sa facem un fel de curatenie generala in conturi si bugete, pentru ca matusa Tamara cu unii a fost darnica in a le da bijuterii, tablouri, bani, iar cu altii a fost darnica in a le da datorii, a comentat el.

Pe terenul lui Basescu

Daca a renuntat la purtatul cizmelor de cauciuc si nu a incercat sa-si puna fes, Tariceanu a dovedit ca alte procedee din reteta Basescu il prind si pe el. Unul ar fi gestul de a-si intrerupe discursul de la sedinta de bilant al Aliantei, din decembrie, coborind de la prezidiu pentru a-i oferi un loc contestatarului sau inversunat, Mona Musca. Aceasta nu gasise scaun si sedea pe trepte.
Daca Basescu isi facuse un obicei din a asista la meciurile de fotbal, Tariceanu s-a deplasat si el in Rusia, la finala de handbal in care juca echipa Romaniei. Si mesajele premierului au devenit mai putin tehnice, facind referiri la cazuri de interes uman. Discursurile sale impotriva CSM au continut referiri la cazul fetei asasinate de la Iasi, Larisa Chelaru, si la faptul ca modul dur in care politia l-a anchetat pe fratele sau aflat initial printre suspecti i-a provocat acestuia traume permanente.

PNL tureaza motoarele

Odata cu presedintele lor si liberalii incep anul cu o noua strategie. Liniile directoare ale acesteia sint: despre PD numai de bine, noi avem program si inapoi la electorat. Ca urmare, liberalii au reusit sa vorbeasca pozitiv despre fuziunea cu democratii, dind chiar un termen de un an si jumatate pentru a o realiza. Vocile critice la adresa colegilor de Alianta tac deocamdata, cu exceptia iesirii lui Ludovic Orban de la Satu Mare, cind acesta l-a sfatuit pe Basescu sa isi ia consiliere din rindul sotiilor oamenilor de afaceri cercetati de Justitie.
Saptamina trecuta, Tariceanu a prezentat programul PNL pe anul 2006, care contine elemente de reforma electorala si constitutionala, descentralizare administrativa etc. Dupa ce le-a cerut liberalilor sa reinvie munca de partid, la finele lui ianuarie demareaza si actiunile in teritoriu.
Prima, o a PNL tinuta pe 24 ianuarie la Iasi, pentru a marca momentul isotric al unirii Moldovei cu Muntenia. Cu aceasta ocazie, PNL ar putea adopta o rezolutie privind ajutorul acordat populatiei sarace de la sate, categorie sociala traditional fidela PSD si pe liberalii care isi propun s-o cucereasca.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea