Social

Tariceanu nu a fost primit de Basescu la spital

Traian Basescu nu l-a primit in vizita, luni seara, cit inca se mai afla la spitalul Elias, pe Calin Popescu Tariceanu, expediindu-l de fata cu garzile de corp.

Dupa ce ati facut ceea ce ati facut voi, vineri si simbata, cred ca nu mai avem ce sa ne spunem! Surse din preajma presedintelui sustin ca asta a fost primirea pe care Traian Basescu i-a facut-o premierului Calin Popescu Tariceanu, care tocmai dadea sa intre in rezerva speciala de la Elias.

Basescu s-a referit la reuniunea de la Timisoara a PNL, unde a fost criticat de Mircea Dinescu in hohotele liberalilor si ale premierului Tariceanu. Consider gestul tau de a veni aici, dupa acest episod, drept o ipocrizie. Calin, cu alte cuvinte, nu mai avem ce sa ne spunem!, i-a mai spus, conform acelorasi surse, presedintele premierului, care ramasese fara replica in fata presedintelui, la fel ca si garzile de corp.

Tariceanu: Nu prea era vesel

Destui liberali au aflat ca presedintele l-ar fi primit pe Tariceanu daca venea de mina cu Dinescu, iar acesta avea la el pamfletul Despartirea de Basescu. Tariceanu s-ar fi rasucit buimac pe calciie si a plecat fara sa mai poata scoate un sunet.

Ruptura era, de acum, clara si definitiva. Luni seara, la emisiunea 10 fix, premierul Calin Popescu Tariceanu a confirmat vizita facuta presedintelui Traian Basescu la spitalul Elias, insa a omis sa dea amanunte despre modul in care a decurs intilnirea. S-a rezumat la a da amanunte in legatura cu starea presedintelui asa cum a constatat-o cu ochii lui.

Am fost la spital, sigur ca da. Nu sint medic ca sa pot sa apreciez, dar, in orice caz, nu parea sa fie intr-o stare prea buna. Adica nu era vesel, constata in direct Tariceanu.

Boala agravata din cauza deplasarilor

Criza lombara a presedintelui Traian Basescu a fost declansata - spun apropiatii sai bazindu-se pe observatiile medicilor - de tot mai desele deplasari, ba cu avionul, ba cu elicopterul, din ultima vreme. Aceiasi apropiati ne-au mai relatat ca seful statului a avut o criza asemanatoare, dar nu la fel de acuta, in 2003.

De atunci, a incercat sa se fereasca pe cit a putut de factorii favorizanti ai agravarii bolii, precum frigul si umezeala. In ultimele trei zile a apelat la medicul sau personal, dr. Astrid Sburlan, care i-a prescris medicamente analgezice si antiinflamatoare. Cind si-a dat seama ca situatia e mult mai grava, dr. Sburlan l-a indemnat sa mearga la spital, pentru consult.

Asa a ajuns sa-l sune pe dr. Catalin Cirstoiu, ortoped, finul sau de cununie si fiul fostului deputat de Arges Gheorghe Cirstoiu. De altfel, dr. Cirstoiu a fost singurul care a asistat la operatia efectuata de medicii austrieci.

In ciuda tuturor sfaturilor doctorilor, presedintele nu si-a mai facut demult un control la coloana vertebrala. Cind apareau durerile, lua calmante si atit. Incapatinarea de a se prezenta mai devreme la medic, spun specialistii, putea insa sa-l coste scump pe presedinte: paralizia picioarelor.

Cu SPP-ul dupa el

Dupa ce a luat decizia sa mearga pentru , Traian Basescu a mai avut de asteptat indeplinirea unor proceduri legale internationale. Apropiatii presedintelui spun ca, desi optiunea presedintelui ar putea fi interpretata drept un semnal negativ la adresa sistemului sanitar din Romania, in nici un caz nu a fost un vot de blam pentru corpul medical.

Pe cai diplomatice, autoritatile austriece au fost instiintate de sosirea presedintelui Romaniei pentru a lua masurile de primire, chiar si neprotocolara, a acestuia. Astfel, un emisar oficial al presedintiei austriece a fost trimis la aeroport pentru a-l intimpina si pentru a usura formalitatile de fron-tiera.

Si autoritatile militare austriece au fost instiintate, avind in vedere ca Basescu era insotit, conform procedurilor standard, de o echipa de protectie ai carei membri erau inarmati. In plus, tot conform procedurilor internationale, Austria a trebuit sa-i asigure protectie lui Basescu, prin serviciul similar SPP.

A trebuit verificata antitero zona spitalului si a trebuit constituita o grupa de protectie de catre serviciul austriac de specialitate. Echipa SPP de la Viena este condusa de generalul dr. Lucian Pahontu, directorul serviciului.

Medicul presedintelui

Dr. Astrid Cristina Sburlan, cu specializare in medicina interna , este medicul de familie al lui Traian Basescu cu mult inainte ca acesta sa devina presedinte al Romaniei. Ea avea un cabinet medical undeva pe linga Gara de Nord. Dr. Sburlan il insoteste peste tot pe seful statului in deplasarile sale in tara si in .

Desi alaturi de dr. Cirstoiu l-a insotit la Viena, ea nu a intrat in sala de operatie. Dr. Sburlan supervizeaza chiar si activitatea echipei medicale care asigura permanenta de specialitate atit la resedinta oficiala, cit si la Palatul Cotroceni.

Aceasta echipa este pusa la dispozitie de Centrul Medical Washington, aflat in vecinatatea Guvernului, ai carui specialisti sint verificati de SPP. In permanenta acestia se deplaseaza in coloana prezidentiala cu o autosanitara cu dotari speciale.

Hernie de disc de o dimensiune neobisnuita

Medicii austrieci spun ca presedintele Traian Basescu va putea face citiva pasi pina la sfirsitul saptaminii, dar va trebui sa urmeze un program de recuperare, relateaza Mediafax, citind AFP. Din punctul nostru de vedere, ne-am dori sa il mai tinem inca doua-trei saptamini, a declarat profesorul Reihnard Krepler, medic la Spitalul AKH din Viena.

Ne bucuram sa va anuntam ca l-am operat cu succes pe seful statului roman, a adaugat el. Operatia a inceput la ora locala 01.30 (2.30, ora Romaniei) si s-a incheiat putin dupa ora 3.00 (4.00, ora Romaniei). S-a desfasurat fara nici o problema, desi a tratat o hernie de o dimensiune neobisnuita, foarte diseminata, care nu se afla in locul obisnuit si atingea mai multi nervi, a precizat neurochirurgul Engelbert Knosp, care a efectuat interventia.

Pacientul a depasit foarte bine operatia. El se afla intr-o dispozitie foarte buna si afirma ca nu mai simte durerea, a mai spus Knosp.

Sanatatea lui Basescu, disputata de comisii

Traian Basescu a decis sa se opereze in strainatate abia luni seara, cind a inceput sa nu-si mai simta picioarele.

Agravarea rapida a starii de sanatate a lui Traian Basescu a fost motivul ce a stat la baza plecarii precipitate a acestuia la spitalul Allgemeneines Krankenhaus (AKH) din Viena. Presedintele nu isi mai simtea picioarele cind comisia numita de ministrul Eugen Nicolaescu a efectuat al doilea consult, ne-a declarat ieri dr. Gheorghe Iana, specialistul in radiologie care a efectuat testul de rezonanta magnetica la care a fost supus presedintele duminica seara.

Motivul schimbarii bruste a echipei de medici ce se ingrijea de Basescu a fost, potrivit lui Nicolaescu, faptul ca alegerea ei era nepotrivita inca de la inceput. Cei mai competenti doi medici in acest tip de operatie din Romania sint Florin Exergian si Vasile Ciubotaru, care nu faceau parte din prima comisie, a explicat Nicolaescu.

Insa, desi starea presedintelui impunea o operatie de urgenta, ea nu a putut fi efectuata in tara deoarece medicii care ar fi trebuit sa o efectueze aseara tirziu erau prea obositi. Medicul Exergian este dupa o zi de munca si nu-si poate asuma o interventie la aceasta ora, preciza Nicolaescu.

Batalia comisiilor

Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar - unde Traian Basescu facuse primele analize duminica seara, cind a anuntat ca se simte rau - a alcatuit in cursul zilei de luni o comisie medicala formata din 13 medici renumiti. El a declarat ca, potrivit Legii CSAT, spitalele Universitar si Elias sint desemnate pentru ingrijirea demnitarilor, fapt ce a stat la baza deciziei sale de a aduna la un loc pleiada de specialisti care l-au consultat luni dimineata pe presedinte.

Ministrul Nicolaescu este insa de alta parere: Unii au dorit sa isi faca imagine pe starea de sanatate a presedintelui. Ministerul Sanatatii este cel care trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru starea de sanatate a presedintelui, deoarece aceasta reprezinta o problema de securitate nationala.

Mai mult, el a adaugat ca s-a ajuns la agravarea starii de sanatate a lui Traian Basescu deoarece unii medici nu au reusit sa-l convinga (pe presedinte - n.r.) sa faca ceea ce trebuia. Astfel, cu toate ca si cea de-a doua comisie medicala a fost de acord cu diagnosticul pus de prima, in urma agravarii simptomelor, s-a luat decizia operarii in strainatate.

Insa, chiar daca interventia chirurgicala ar fi fost efectuata in tara, aceasta tot nu ar fi fost facuta la spitalul condus de Oprescu. Am constatat ca spitalul Bagdasar-Arsenie era cel mai indicat din toate punctele de vedere: atit al dotarii, cit si al competentei profesionale a medicilor, a mai spus ministrul.

Trei ore sub cutit

In jurul orei 23.00, Traian Basescu a decolat spre Viena. De la aeroport, presedintele a fost dus direct in sala de interventii chirurgicale a spitalului AKH, unde a fost operat de catre profesorul Engelbert Knosp, echipa de ai clinicii fiind coordonata de profesorul Michael Zimpfer.

Ieri dimineata, la ora 5.45, dupa aproape trei ore de operatie, presedintele a iesit din sala, fiind internat intr-o rezerva utilata inclusiv cu linii de telecomunicatii necesare exercitarii prerogativelor sale de pe patul de spital.

Comunicatul oficial al spitalului precizeaza ca pacientul nu resimte dureri in urma operatiei de hernie de disc si ca va ramine internat timp de o saptamina, pentru supraveghere.

Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvint al Presedintiei, a anuntat ca toate costurile interventiei chirurgicale vor fi suportate de familia Basescu.

Demnitari romani operati in strainatate

1996 - Ion Iliescu s-a operat in Israel pentru o afectiune dermatologica (extirparea unor negi de pe fata).

1999 Radu Vasile, prim-ministru al Romaniei la vremea respectiva, s-a operat in Israel, facindu-si un .

2001 - Viorel Hrebenciuc s-a operat la inima intr-un spital celebru din Paris, fiind vizitat de Sorin Oprescu, cel care acum s-a opus plecarii in strainatate a lui Traian Basescu.

2001 - Tot la Paris s-a operat si fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu pentru o problema survenita la genunchi.

2003 - a fost operat la glanda tiroida in Germania, decizia sa fiind sustinuta de ministrul Sanatatii la acel moment, Mircea Beuran.

2006 Sorin Oprescu, senator PSD, s-a operat la inima intr-un spital din Paris.

2006 Traian Basescu este operat de hernie de disc la Viena.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea