Social

Tariceanu isi ameninta partenerii de guvernare

Defectiunile tot mai dese din coalitia de guvernamant l-au adus pe premierul Calin Popescu Tariceanu la limita rabdarii. Avizul negativ asupra bugetului alocat Educatiei pentru anul 2006, dat joi de comisiile parlamentare de invatamant prin "grija" senatorilor si deputatilor PD, PC si UDMR, l-a determinat pe presedintele PNL sa-si ameninte partenerii de la putere ca ar putea, la randu-i, sa le puna bete-n roate la unele initiative importante. Tariceanu a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca este "foarte dezamagit" de votul negativ al majoritatii din parlament asupra bugetului Educatiei, avertizand ca liberalii pot plati cu aceeasi moneda. "Vazand ce s-a intamplat la Comisia de invatamant, unde doar patru deputati PNL au avut curajul sa sustina punctul de vedere al guvernului, imi pun inca o data intrebarea: oare ceilalti care au votat impotriva din partea majoritatii considera ca bugetul este numai al Ministerului Finantelor sau al PNL? S-ar putea ca ai mei colegi din PNL sa inceapa sa se sature de aceste atitudini - care, uneori, incep sa ne ridice probleme asupra increderii pe care o putem avea in partenerii de guvernare - si sa inceapa sa adopte si ei acelasi stil de comportament, lucru care sunt convins ca nu le va cadea bine", a spus Tariceanu. Dupa ce a fost nevoit sa joace, de doua ori in ultima saptamana, rolul de mediator intre UDMR si PC, liderul liberal le sugereaza celorlalti membri din arcul guvernamental ca nu mai este dispus sa se transforme, de fiecare data, intr-o zona-tampon a nemultumirilor din coalitie si ca membrii acesteia trebuie sa-si rezolve singuri problemele. "Ii las pe ei sa decida ce masuri de sanctionare ar trebui luate, deoarece eu nu pot juca permanent rolul celui care prezinta argumente pentru a-i impaca ori de cate ori se afla in situatii dificile, ca sa constat, in final, ca tot ei trebuie sa traga consecintele neplacute. Au suficiente initiative de care s-ar putea, la un moment dat, ca nici eu sa nu mai fiu interesat, sa le pun frana", a declarat primul-ministru.
Conservatorii - precauti
Conservatorii lui Dan Voiculescu se arata precauti fata de declaratiile primului-ministru si spun ca vor analiza situatia aparuta la comisiile parlamentare de invatamant in sedinta de maine a Biroului Politic al partidului. "Noi l-am sustinut si il vom sustine in continuare pe Calin Popescu Tariceanu si toate actiunile guvernului condus de el, inclusiv in chestiunea bugetului de stat pe 2006. Gestul colegilor nostri din comisiile respective va fi analizat cu atentie si se vor lua masurile necesare. Banuiesc ca a fost, totusi, o reactie emotionala a acestora", ne-a declarat deputatul Bogdan Ciuca , purtator de cuvant al PC.

Marko Bela, pe jumatate de acord cu premierul
Presedintele UDMR, Maro Bela, ii da dreptate premierului Calin Popescu Tariceanu in privinta votului negativ dat de parlamentarii coalitiei la proiectul de buget pe 2006, dar nu este de acord cu incercarea acestuia de a transforma bugetul intr-o "cauza" a PNL. "Primul-ministru are tot dreptul sa fie suparat pe votul din parlament. Intr-adevar, bugetul e auster si parlamentarii pot fi suparati, dar problema nu se rezolva printr-un vot impotriva al coalitiei. Trebuie sa gasim solutii in CNC -ul coalitiei. Premierul nu are insa dreptate cand considera ca aceasta ar fi o cauza a PNL. Este vorba despre o problema a coalitiei, indiferent de cine este ministru de finante. Nu a fost un vot impotriva PNL", ne-a declarat Marko Bela.

PD nu vede unde e problema
Guvernul a descoperit, in sedinta de joi, resurse pentru majorarea cu 1.300 miliarde de lei a bugetului alocat Educatiei in 2006, a declarat, ieri, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. In consecinta, decizia unor parlamentari din coalitia majoritara de a vota impotriva bugetului alocat acestui sector s-a datorat "lipsei de comunicare", a apreciat Videanu. El i-a aparat insa pe parlamentarii care, joi, au votat impotriva bugetului alocat Educatiei, spunand ca acestia nu au facut decat sa respecte o decizie a conducerii Aliantei D.A. care, luni, a format o comisie pentru a gasi resursele necesare majorarii acestui buget. Si presedintele PD, Emil Boc, a amintit ca exista un acord in cadrul coalitiei pentru suplimentarea bugetului Educatiei, astfel incat acesta sa ajunga cat mai aproape de 5% din PIB. Intr-o declaratie acordata Mediafax, Boc a spus ca premierul Tariceanu ar trebui sa explice, la sedinta de luni a conducerii Aliantie D.A., care-i sunt nemultumirile.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea