Social

Tariceanu cheama Parchetul la raport

In sedinta de Guvern de joi, Tariceanu a propus colegilor sai crearea unei legi care sa oblige sefii Parchetelor sa-l informeze din timp cind mai au de gind sa ancheteze ministri.

Emotii, joi, in sedinta de Guvern. Dupa ce vicepremierul George Copos si-a informat colegii ca nu este vinovat de evaziune fiscala , repetind de opt ori, potrivit ministrilor Bogdan Olteanu si Codrut Seres , sintagma Justitia e coborita in strada, Tariceanu a luat cuvintul. El a propus colegilor sai initierea unei legi care sa oblige sefii Parchetelor sa-l informeze pe premier atunci cind incep sa ancheteze un membru al Guvernului.

In prezent, legea raspunderii ministeriale prevede acest fapt, dar cazul Copos a iesit din cadrul existent. Motivul: faptele pentru care Copos este urmarit penal s-au petrecut in 2004, inainte de a deveni demnitar, motiv pentru care DNA nu l-a anuntat pe premier ca are in Executiv un demnitar banuit de coruptie. Potrivit ministrului liberal Bogdan Olteanu, seful institutiei trebuie sa fie anuntat pentru ca, prin ancheta penala asupra unui demnitar, este afectata imaginea institutiei.

Olteanu este de parere ca legea ar trebui sa prevada si obligatia ca demnitarul aflat sub ancheta penala sa anunte opinia publica de acest fapt.

Conform ministrilor, Monica Macovei a spus ca se va gindi la aceste propuneri. Noile prevederi legislative ar urma sa fie supuse, conform ministrului Olteanu, dezbaterii publice, in foarte scurt timp.

Lazaroiu: Demisia ministrului urmarit penal!

Sociologul Sebastian Lazaroiu a declarat ieri ca, daca tot doresc ministrii sa modifice legile, atunci mai potrivit ar fi sa se prevada in mod expres demiterea demnitarului cercetat penal . Argumentele pro-informarea premierului ar fi, potrivit lui Lazaroiu, necesitatea ca primul-ministru sa stie ca un membru al Guvernului este cercetat penal, pentru a nu afecta relatiile institutionale, despre care Parchetul nu stie. Drept contraargument, directorul CURS spune ca Puterile sint separate in stat. Mai mult, premierul, daca ar fi informat de Parchet, ar putea interveni inainte de a se incepe urmarirea penala.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea