Social

Tariceanu achita nota de plata a guvernarii

Tariceanu si PNL sint marii perdanti ai puterii, fiind singurii actori politici care coboara in sondaje. Basescu reuseste sa se disocieze de guvernare si isi mentine cota initiala de incredere. Alianta D.A. detine inca jumatate din intentiile de vot, arata un sondaj INSOMAR .

In cele opt luni de exercitare a puterii, increderea in Traian Basescu a cunoscut suisuri si coborisuri, dar, in acest moment, presedintele se situeaza la aceeasi cota ca si in februarie, si anume 59%, potrivit unui sondaj INSOMAR realizat in perioada 30 august - 5 septembrie. Mai mult, spre deosebire de luna februarie, cind 65% dintre romani se declarau multumiti de activitatea presedintelui, acum procentajul a ajuns la 67%. Calin Popescu Tariceanu, in schimb, a scazut constant, de la 47% la 32%, pentru ca in ultimele doua luni sa cunoasca o oarecare stabilizare. In ceea ce priveste satisfactia fata de prestatia premierului, aceasta a scazut cu 17 procente, ajungind acum la 40%. Tariceanu este singurul reprezentant important al coalitiei de guvernamint care pierde constant in sondaje. Emil Boc, liderul PD, nu pare sa fie asociat cu guvernarea. Dupa citeva luni de cadere constanta, Boc cistiga 8 procente, ajungind la 30%. Si Theodor Stolojan, fara sa faca nimic, este in plina ascensiune, el ajungind acum la un nivel de incredere de 50%. Paradoxal, de cind au fost scosi din guvern, Mona Musca si Ionut Popescu au beneficiat de o crestere a increderii, prima ajungind la 52%, situindu-se in top imediat dupa Basescu.

Remaniere cu priza la populatie

6% dintre subiectii sondajului INSOMAR considera ca Tariceanu insusi ar fi trebuit remaniat. Primul-ministru ocupa locul 3 in topul celor pe care opinia publica i-ar fi schimbat din functii. Pe primele doua locuri se afla ministrul Sanatatii si ministrul Mediului. Nu mai putin de 78% dintre subiectii sondati de INSOMAR s-au declarat de acord cu efectuarea remanierii guvernamentale.

Disputa presedinte-premier si anticipatele

Basescu si Tariceanu se inteleg prost, considera 55% dintre romani. Acestia percep disputele dintre presedinte si premier, dar, avind in vedere increderea constanta de care se bucura primul, se poate spune ca cei mai multi se situeaza de partea sa. Tot in crestere este si numarul celor care sustin alegerile anticipate. In martie, pentru anticipate s-au declarat 32%, in iulie 36%, iar in septembrie procentajul acestora a ajuns la 40%. Cresterea sustinerii fata de anticipate este sesizabila in bazinul votantilor PNL-PD, ne-a precizat Cristian Andrei, senior analist la INSOMAR. Daca pentru anticipate s-au declarat 46% dintre votantii D.A., pentru votul uninominal s-au declarat 79% dintre alegatorii PNL-PD si 66% dintre cei ai PSD. In total, 79% dintre romani sustin votul uninominal.

Ce pierde PNL cistiga PD

Intentiile de vot pentru Alianta D.A., in ultimele doua luni, s-au mentinut la acelasi nivel de 49%. PSD, in schimb, a cunoscut o usoara scadere, ajungind la 28%. Chiar daca de la preluarea puterii a cunoscut o usoara scadere, Alianta a pierdut mai putin decit Tariceanu. Liberalii, din iulie si pina in septembrie, au pierdut teren si in interiorul Aliantei. 56% dintre votantii D.A. ar merge pe mina democratilor, daca acestia s-ar desparti de liberali, in timp ce PNL ar fi preferat de 40%.

Patru jurnale TV se bat pe 90% din audienta

Romanii isi iau stirile in primul rind de la televizor. Doar 5% din populatia adulta a Romaniei nu se uita la televizor, 31% nu asculta radio, iar 40% nu citesc ziare. Daca in cazul televizorului si al radioului, diferentele de consum in urban fata de rural sint mici, in cazul ziarelor, diferenta este foarte mare. Astfel, nu citesc ziare un sfert dintre locuitorii din urban si mai mult de jumatate dintre cei din mediul rural. Cele mai urmarite jurnale de stiri sint cele de la PRO TV - 28%, TVR - 24%, Antena 1 - 21% si Realitatea TV - 17%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea