Social

Tara, tara, vrem ostasi! Pe cine?

CIAD. Trei demnitari Isi iau angajamente pe muteste in numele Romaniei. Premierul Tariceanu, minis­trul Apa­rarii, Teodor Me­les­canu, si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si-au luat angajamentul de a trimite 120 de militari romani in Ciad, fara aproba­rea CSAT si a Parlamentului. In sedinta CSAT din 18 decembrie 2007, premierul Tariceanu, a prezentat o informare privind propunerile de misiuni cu forte armate in afara teritoriului statului roman pe 2008. Pe baza acestui document, presedintele Romaniei a informat Parlamentul Romaniei pentru a aproba misiunile pe 2008. La capitolul misiuni UE in Africa, cum este cea din Ciad, primul-ministru si mi­nistrul Apararii au scris in documentul aprobat de CSAT cifra 2, adica, Romania va trimite doi observatori. Ne intrebam cum s-a ajuns la angajamentul Romaniei de a trimite 120 de militari in Ciad? Cine si-a luat angajamentul in numele Romaniei de a trimite 120 de militari in Ciad? Raspunsul este cat se poate de simplu: primul-ministru, Calin Po­­pescu Tariceanu, ministrul Apa­rarii, Teodor Melescanu, si mi­nis­­trul de Externe, Adrian Cio­ro­ia­nu. Acestia au intocmit ulterior o nota la 30 ianuarie 2008, inaintata CSAT, ca sa justifice prostia! Daca nu exista planificare bugetara la Aparare si nu exista in situatia trimi­sa in Parlament, trimiterea de trupe in Ciad e ilegala. Unul din cei doi ministri si-a luat angajamentul in fata UE ca Romania sa trimita 120 de militari in CIAD, fara sa existe avizul legal al CSAT si al Parlamentului. E o chestiune extrem de grava, care impune fara drept de apel demisia celui care a facut gafa monumentala si abuzul de a angaja Ro­mania in zone de razboi fara aviz legal!

Carne de tun

Dar ce treaba are Romania cu Ciadul si ce cauta militarii romani acolo, in caz ca avem raspunsul la prima intrebare? Jur­nalul National va prezinta crono­lo­gia unei noi dispute interne, pe spi­narea militarilor romani de data aceasta. Transformati in carne de tun in iadul african. In afara unor dra­pe­le aproape identice (culorile sunt aceleasi, dispunerea este in or­di­ne inversa – steagul Romaniei este in rosu-galben-albastru, al Ciadului in albastru-galben-rosu), pe cele doua tari le uneste acum o mi­siune eu­ro­peana, desfasurata cat de cu­rand in baza unui mandat al Con­si­liului de Securitate al www .comunicatedepresa.ro/onu/" title="ONU">ONU : EUFOR Ciad-RCA. Pentru ope­ra­ti­u­nea din Ciad vor fi desfa­surati 3.700 de mi­litari dintr-un numar de 14 tari ale Uniunii Europene (din care 2.100 din Franta, 400 din Irlanda, 400 din Polonia, 200 din Suedia, 100 din Belgia), cu un mandat de un an, alte 22 de tari fiind pre­zente la Cartierul General Ope­ra­tional. Prin­­tre tarile care au promis sa fur­ni­­zeze militari pentru mi­siune se nu­mara si Ro­mania, Austria, Finlanda, Spania, Grecia, Italia, Olanda, Por­tugalia si Slovenia, dar decizia ur­­meaza sa fie aprobata in fiecare ta­ra in parte, inclusiv la noi, de CSAT.

Cronologie

Inca din luna oc­tombrie, ministrul Apararii, Teo­dor Melescanu, anunta ca, fiind pri­mul an in care Romania este membru al UE, este important pentru noi sa participam la o misiune a UE, dar inca nu stim cu cati oameni‘‘, pen­tru ca ulterior, in noiembrie, sa con­firme ca Romania se pregateste sa trimita militari in Ciad. La 1 de­cem­brie 2007, agentia Mediafax a­nun­ta ca ministrul francez de Ex­terne, Bernard Kouchner, care avu­se­­se o intrevedere cu omologul sau ro­man, Adrian Cioroianu, i-ar fi so­li­citat acestuia sprijinul Romaniei pentru misiunea internationala din Ciad, atat la nivel de trupe, cat si ma­te­­rial, solicitarea urmand sa fie su­pu­sa atentiei administratiei de la Bu­­curesti. Premierul Tariceanu a anun­tat, in sedinta de saptamana tre­­cuta a Guvernului, aprobarea unei note privind participarea Ro­maniei cu 120 de soldati la misiu­nea EUFOR din Ciad-RCA, in ca­drul con­tingentului francez. Nota a fost transmisa CSAT. Ministrul de Ex­terne, Adrian Cioroianu, declara saptamana trecuta la Bruxelles ca, in ceea ce priveste participarea Romaniei la misiunea din Ciad, se asteapta confirmarea semnarii de presedintele Traian Basescu a Me­mo­randumului de participare a Romaniei cu o companie de infanterie. “Am convingerea ca probabil dis­cutiile de la inceputul saptamanii viitoare dintre presedintii Romaniei si Frantei ar putea aduce un pas suplimentar, un pas inainte in acest dosar‘‘, a adaugat Cioroianu. Pre­sedintele Traian Basescu a declarat luni, dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy, ca Romania va participa la forta UE in conditiile definite de Consiliul de Securitate al ONU in parteneriat cu Europa, dar, mai ales, cu Franta, care va conduce eventualele operatiuni.

Cronologie

Ieri, premierul Ta­ri­cea­nu a de­clarat ca “nu este o decizie a Gu­vernului, ci un memorandum inaintat CSAT spre aprobare‘‘. Precizarea a venit dupa ce surse ofici­ale au declarat pentru Me­diafax ca presedintele Ba­sescu “a fost sur­prins de aborda­rea complet ne­seri­oasa‘‘ a mi­­nis­trilor Me­lescanu si Cioroianu, care, la fi­nele anului trecut, in reuniuni ex­terne, au angajat tri­miterea de tru­pe in Ciad fara aprobarea CSAT. Me­­les­ca­nu a reac­tionat spunand ca Basescu are de o sap­ta­­mana nota MApN – MAE si aprobata de premier in le­ga­tura cu participarea la mi­siunea din Ciad, iar subiectul a fost abordat in CSAT, dar nu a fost lua­ta o decizie. Aseara, seful statului a declarat ca Romania isi va res­pecta angajamentele de stat membru UE, dar a avertizat ca nu va accepta ca tara noastra sa fie an­gajata “fara mandat” de un mi­nistru de Ex­terne si unul al Apararii, “euforici prin luna noiembrie anul trecut”. Basescu a aratat ca a pri­mit nota de la cei doi ministri cu doua zile ina­­in­te de sosirea presedintelui Fran­tei la Bucuresti, “probabil ca sa se poata spune: «Raul este la Co­tro­­ceni, noi suntem buni»“. “Dar no­ roc ca presedintele Sarkozy este mai in­­te­ligent decat unii ministri, mult mai inteligent si in acelasi timp om cu responsabilitate, si intelege res­pon­­sabilitatea unui sef de stat care apro­­ba trimiterea de trupe in afara gra ­­nitelor”, a spus Basescu. Saptamana viitoare Teodor Me­les­­canu este chemat la audieri de Co­ misia de aparare din Senat in le­ga­tura cu trimiterea de trupe in Ciad. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea