Social

#toxicoman #dependenta #heroina

Sute de toxicomani raman fara tratament

Cateva sute de dependenti de heroina ar putea muri dupa inchiderea celui mai mare centru de tratament pentru dependentii de heroina. Stationarul de zi pentru toxicomani din cadrul Laboratorului pentru Sanatate Mintala din sectorul 4 al Capitalei, cel mai mare astfel de centru de tratament din tara, se va inchide pe 1 noiembrie.

Inchiderea acestui centru, “pentru reorganizare ” a fost decisa de conducerea Spitalului „Alexandru Obregia”, in subordinea caruia se afla centrul, in urma cu cateva luni. “Am decis sa reorganizam aceasta sectie a spitalului nostru dupa ce am primit adrese de la politie conform carora aici se face trafic cu stupefiante , iar in zona este si o scoala”, a justificat aceasta decizie, managerul Spitalului „Alexandru Obregia”, George Marcu, intr-o declaratie pentru Evenimentul Zilei. Directorul a precizat faptul ca prin aceasta reorganizare se doreste eliminarea traficului din zona, precum si imbunatatirea conditiilor de tratament prin aducerea mai multor medici.

Aceasta decizie este considerata atat de medici, cat si de pacienti, o mare greseala pentru ca va lasa fara tratament 400 de dependenti de metadona, proveniti din toate zonele Capitalei. Cea mai mare teama a medicilor este ca pacientii acestui centru vor reveni la droguri, lucru care ar putea duce chiar la moartea acestora. “Unii pacienti vor muri, vor face supradoze pentru ca vor folosi heroina hiperconcentrata, altii vor fi internati in stare grava sau vor ingrosa randurile infractorilor. Se vorbeste despre inchidere temporara, dar oamenii astia ce fac pana se redeschide?”, a precizat pentru Evenimentul Zilei, medicul Cristian Bellu Bengescu.

Pacientii, intre autoritati si dependenta

Potrivit medicilor, deschiderea centrului a generat, inca de la inceput, nemul tumirea celor care locuiesc in zona, pentru ca in vecinatate se afla Scoala Generala nr. 110. De aici au fost retinuti in urma cu trei saptamani mai multi membri ai unei retele de trafic cu heroina. Politistii spun insa ca nu au recomandat inchiderea centrului din aceasta cauza, ci doar mutarea lui in incinta Spitalului Obregia. “A fost identificat si locul, dar oficialii MS au motivat ca investitia, care s-ar ridica, in opinia lor, la vreo 200.000 de euro, ar fi prea mare’’, au precizat oficialii politiei.

Si pacientii se tem de inchiderea acestui centru. “Putini inteleg. Pentru ca nu multi viseaza noaptea ca-si baga heroina in vena. Nu vreau sa-mi pun problema asa! Ma apuc iar de viata aia dinainte, cu droguri, cand mi-am pierdut 10-12 ani din viata? Nu vreau! Mi-e groaza. Am cosmaruri in care mi se arata ca iar consum... Ma trezesc speriat dimineata. Vreau sa las in urma asta!”, a povestit, pentru EVZ, C., un barbat in varsta de 30 de ani, pacient al centrului care se va inchide pe 1 noiembrie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea