Social

"Super Tuesday" la finish. Hillary si Obama, aproape la egalitate

“Super martea” la final. Una dintre cele mai importante etape din maratonul electoral care vizeaza nominalizarile pentru lupta electorala din Statele Unite s-a incheiat de putina vreme, o data cu inchiderea urnelor in Alaska. Rezultatele preliminare arata ca in tabara democrata, Hillary Clinton a luat un avans care s-ar putea dovedi decisiv, dupa ce fosta Prima Doamna s-a clasat pe primul loc in California si in alte opt state, in timp ce rivalul sau Barack Obama a castigat alegerile in 13. La republicani, conform previziunilor, marele invingator este senatorul John McCain , care a obtinut victoria in New York, New Jersey, Illinois si alte sase state. Adversarii sai Mike Huckabee si Mitt Romney au rezistat totusi neasteptat de bine. Presa din intreaga lume urmareste cu sufletul la gura disputa pentru nominalizarile pentru Casa Alba. Se fac analize despre cei doi candidati democrati, pe care se mizeaza mai mult decat pe cei republicani. Despre Barack Obama se spune ca este un politician tanar, de culoare, care este la un pas de a deveni primul lider de culoare de la Casa Alba, dupa ce a adunat in jurul sau sustinatori importanti si a doborat recordul la fondurile de campanie. Despre Hillary Clinton s-a spus insa ca are mari sanse sa revina la Casa Alba nu ca Prima Doamna, ci ca sef de stat.

Cine este Barack Obama?

Barack Obama are 45 de ani, este senator al statului Illinois din 2005. Avocat specializat in drepturile civice, s-a nascut la 4 august 1961, in Hawaii. Avea doi ani cand tatal sau si-a parasit familia si s-a intors in tara natala, Kenya, unde a fost numit ministru de finante. Obama a studiat relatii internationale la Universitatea Columbia si dreptul la Harvard. Este casatorit si are doi copii. Dupa ce s-a inscris in cursa pentru Casa Alba, Obama a devenit foarte popular, desi adversarii l-au criticat ca nu are experienta in politica externa. A dovedit-o chiar el, cand a aratat ca nu stie ca, in tara vecina, Canada, seful statului e regina Marii Britanii . Insa faptul ca este sustinut de Ted Kennedy , fratele fostului pesedinte John F. Kennedy si liderul aripii liberale a Partidului Democrat, si de fiica fostului presedinte Kennedy, Caroline, il va ajuta probabil sa fie un adversar important. Dintre vedete George Clooney, Robert de Niro, sau celebra moderatoare TV Oprah Winfrey si-au facut in repetate randuri cunoscuta preferinta pentru Obama.

Cine este Hillary Clinton?

Hillary Rodham Clinton s-a nascut pe 26 octombrie 1947. Este senator din partea statului New York si este casatorita cu Bill Clinton, cel de-al patruzeci si doilea presedinte al Statelor Unite ale Americii, fiind considerata favorita la nominalizarea in cursa prezidentiala din partea partidului Democrat, in defavoarea senatorului de culoare Barack Obama. A dus o campanie electorala dura care ii da sanse reale pentru a candida la alegerile prezidentiale din toamna acestui an. Fosta prima doamna a Statelor Unite s-a declarat o luptatoare care nu se lasa usor invinsa, imaginea de femeie dura fiindu-i insa compromisa, la un miting electoral, de luna trecuta, din New Hampshire. Intrebata daca ii e greu in aceasta campanie, domna Hillary s-a lasat cuprisa de emotii si aproape ca i-au dat lacrimile. Gestul sau a fost insa de bun augur pentru ca a castigat atunci alegerile primare din Hew Hampshire. Hillary Clinton spune ca odata ajunsa presedinte va pune capat razboiului din Irak si va incepe imediat retragerea trupelor. Ea promite, de asemenea, sa lupte impotriva saraciei, si sa elimine reducerile de impozite instituite de administratia Bush in beneficiul paturilor bogate.

Cine este John McCain?

John McCain are 71 de ani, este senator de Arizona si este favorit la castigarea investiturii republicane in cursa pentru Casa Alba. Erou si veteran al razboiului din Vietnam, a fost la un pas de fi ucis in 1967, cand, in timpul unui bombardament a fost grav ranit. Aproape sase ani, McCain a fost prizonier de razboi si a indurat tortura. Dupa ce s-a retras din armata, la inceputul anilor '80, John McCain a intrat in politica. La scurt timp, a fost ales senator de Arizona. In urma cu opt ani, McCain a incercat sa castige increderea republicanilor pentru a candida la presedintia al Statelor Unite. Atunci, l-a avut contracandidat pe actualul lider de la Casa Alba, George W. Bush care l-a invins. McCain este recunoscut pentru discursul sau foarte direct, lucru care l-a indepartat de o parte a electoratului ultra- conservator , dar i-a atras pe independenti. Rezultatele finale de la Super Tuesday vor fi aflate in cursul zilei de astazi. Vor mai urma cateva alegeri locale pentru ca in mai sa se faca numirile pentru investitura. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea