Social

Summit Nord-Atlantic, organizare romaneasca

Palatul Parlamentului s-a dovedit nefunctional pentru miile de ziaristi prezenti la summit.

Jurnalistii acreditati la summitul gazduit de Palatul Parlamentului au intampinat probleme inca de la primele ore ale diminetii de ieri. Televizoarele care transmiteau in direct intalnirea dintre Traian Basescu si George W. Bush n-au avut sonor, iar calculatoarele destinate presei au fost mult sub necesar.

Centrul Media a fost, ieri, un adevarat furnicar, sute de ziaristi incercand sa ocupe un loc la birourile special amenajate pentru presa, in incinta Palatului Parlamentului.

Din cei aproximativ 3.500 de jurnalisti, doar 50 au reusit sa prinda cate un calculator pentru a-si trimite articolele in timp util. De remarcat ca aceia care au incercat sa acceseze site-uri anarhiste de pe PC-urile puse la dispozitie de organizatori cu mare zgarcenie au avut neplacuta surpriza sa constate ca acestea erau blocate.

Apoi, televizoarele pe care s-a transmis in direct conferinta de presa comuna a presedintilor George W. Bush si Traian Basescu, de la Constanta, nu au avut sonor. Nici nu se terminasera bine murmurele de dezaprobare de pe buzele celor prezenti, ca „tehnologia de ultima ora" a comis-o din nou. Astfel, nici discursul lui Jaap de Hoop Scheffer , de la Marshal German Fund, nu a putut fi auzit, iar pe alocuri nici macar vizionat.

„Aveti atata apa la Bucuresti!"

In ciuda faptului ca problemele organizatorice au creat disconforturi serioase, nu toti jurnalistii s-au simtit deranjati. Discutiile din sala de presa s-au axat mai degraba pe adevaratele probleme ale NATO. „Cred ca organizatia ar trebui sa se implice mai mult in lupta impotriva terorismului si in conflictul israeliano-palestinian", ne-a declarat Reem Al Rawashden, jurnalist la cotidianul iordanian de limba araba „Alrai Newspaper".

"Oamenii sunt foarte draguti si foarte prietenosi", ne spune jurnalistul. Singurul lucru care-l socheaza este… apa. „Aveti atata apa ! Este peste tot, o gramada. Ce diferenta fata de Iordania", se minuneaza Reem Al Rawashden. „Bucurestiul este foarte diferit de orasele din Orientul Mijlociu", spune Ahia Hamzeh, jurnalist la cotidianul iordanian de limba engleza „The Jordan Times".

Tot acesta ne-a explicat de ce nu ii este straina limba romana: „Sunt o gramada de romance maritate in Iordania, majoritatea cu arabi care au studiat in Romania". Despre romani nu are decat cuvinte de lauda, si cum ar putea fi altfel cand una dintre sefele ei de la ziar este chiar o romanca.

„Se mai intampla"

„Nu sunt foarte bine-venite aceste probleme organizatorice, dar se mai intampla la evenimentele importante", crede si jurnalistul rus Nabi Abdullaev, de la „The Moscow Times".

Abdullaev, musulman originar din Daghestan, ne spune ca ii place Bucurestiul, centrul orasului i se pare curat, insa Palatul Parlamentului nu i se pare „vreun exemplu arhitectural foarte reusit".

Nagayo Taniguchi, un jurnalist japonez ce merge la summituri NATO din anii ’80, ne prezinta mult mai exact nemultumirile, de parca abia asteapta sa se planga cuiva.

„Nu exista un bufet normal, nu exista un manager de palier care sa faca ordine la birouri, nu exista nici macar apa gratis, toate acestea sunt chestii minore, insa logistica este foarte importanta", se plange el. Oricum, ne indeamna sa nu ne facem probleme. „La fiecare summit NATO apar astfel de plangeri, sunt sigur ca data viitoare veti fi mult mai buni", ne incura­jeaza el.


Preturi exagerate la bufetul summitului


Pentru ca personalul SPP a interzis cu desavarsire accesul in Palatul Parlamentului cu sticle cu apa sau suc si pachete cu mancare, sutele de ziaristi s-au inghesuit la cele trei bufete puse la dispozitie de organizatori la nivelul P1, Clubul Parlamentarilor de la nivelul P si restaurantul de la S2.

Preturile exagerate nu i-au descurajat insa pe jurnalistii infometati si insetati. Pentru o sticla de suc, de 0,5 l, trebuia sa scoti din buzunar intre 35.000 si 45.000 de lei vechi, pentru un sandvici anemic, 55.000 lei, iar pentru o cafea incolora, 20.000 lei.

O ciocolata care la supermarket face intre 15.000 si 18.000 lei, la bufetul summitului costa nu mai putin de 40.000 lei. Si toaletele au fost puse la grea incercare de multimea de „vizitatori". In jurul pranzului se formasera cozi la grupurile sanitare, prea putine pentru numarul mare de ziaristi prezenti la Centrul Media.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea