Social

Sud-vestul tarii este sub ape

In Timis, mai multe hectare de teren au fost inundate, ieri dimineata, de apele raului Timis, dupa ce digul din localitatea Costei s-a rupt, acesta fiind al doilea dig din judet care a cedat in ultimele 24 de ore, dupa cel de la Sculea, informeaza Mediafax. In localitatea Sculea, peste 100 de case au fost inundate in noaptea de luni spre marti, gospodarii intregi au fost distruse, iar zeci de locuitori au fost evacuati, dupa ce un dig de pe raul Barzava a cedat, iar apele s-au revarsat. Mai multe masini ale Armatei au intervenit pentru a-i scoate pe locuitorii care nu au reusit sa plece la timp si care s-au refugiat in poduri. In localitatea Vucova, doua autobuze cu aproximativ 25 de persoane la bord s-au rasturnat din cauza apei de pe sosea, dar s-a intervenit la timp, oamenii fiind in afara pericolului. Potrivit oficialilor, pana ieri la pranz peste 800 de case si gospodarii sau anexe, precum si peste 3.000 ha de teren au fost inundate.

Sute de locuinte inundate in Arad
In Arad, cateva sute de locuinte si gospodarii erau inundate, ieri, din cauza revarsarii unor cursuri de apa sau a apelor pluviale. Potrivit autoritatilor, cel putin 200 de gospodarii si locuinte erau inundate pe Valea Muresului , in comuna Barzava si in satele apartinatoare. De asemenea, au fost raportate peste 1500 ha de terenuri agricole acoperite cu ape in diverse zone din judet. Pe de alta parte, municipalitatea aradeana se confrunta si ea cu inundatii mari in cinci cartiere, unde aproximativ 150 de locuinte si gospodarii au fost afectate de ape.


Resita fara apa potabila
In Caras Severin, circulatia pe mai multe drumuri nationale si judetene era blocata ieri, sute de gospodarii si mii de hectare de teren erau inundate, localitati intregi au ramas fara energie electrica sau telefonie, iar apa de la robinet nu mai este potabila in Resita, in urma ploilor din ultimul interval. In urma revarsarilor apelor nu erau alimentate cu energie electrica localitatile Varciorova, Bolvasnita, Ravenska, Stancilova, Valea Rachitovei. Autoritatile au anuntat ca apele au inundat 727 de gospodarii si 6739 ha de teren. La Resita, numarul sinistratilor a fost estimat la circa 120, dupa ce apele au diostrus in proportie de circa 80% o colonie locuita in principal de rromi.


Circulatie intrerupta
Circulatia pe DN 10, DN 57 si DN 58B era intrerupta, ieri dimineata, din cauza ploilor si a viiturilor, informeaza Comandamentul Central de Iarna din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pe DN 10, in localitatea Siriu, un bolovan de 40-50 tone a cazut blocand drumul. Pe DN, intre Oravita si Gradinari, s-a produs o viitura de 60-80 cm. De asemenea, pe DN 58B, intre Resita si Maureni, raul Barzava a iesit din matca, apa traversand drumul pe o lungime de 200 m si in zona nu se poate patrunde cu nici un autovehicul, din cauza apei. Ieri, din cauza infiltratiilor de apa in terasamentul caii ferate dintre statiile CFR Sanpaul si General Dascalescu, nici un tren nu mai ajunge la Targu Mures dinspre Razboieni, informeaza Rompres. Pe perioada lucrarilor de reparatii la terasamentul caii ferate, circulatia trenurilor de calatori de lung parcurs va fi deviata. Lucrarile de consolidare a terasamentului caii ferate vor dura pana vineri, 22 aprilie.

Mai multe trenuri de calatori de pe ruta Filiasi - Timisoara au fost anulate temporar, din cauza precipitatiilor abundente cazute in ultimele doua zile, in judetul Dolj. Astfel, trenurile 691, 693, 593, 360, 695, 1691, 594, 1692, 361, 696, 592, 692, 694, pe relatia Bucuresti Nord - Timisoara si retur au fost anulate temporar pe tronsonul Filiasi - Orsova - Caransebes - Timisoara Nord si retur, fiind aleasa ruta ocolitoare Filiasi - Livezeni - Simeria - Glogovat - Aradu Nou - Ortisoara - Timisoara Nord si retur.


Avertizare de inundatii
Hidrologii avertizeaza asupra pericolului producerii de inundatii, in perioada 18 aprilie, ora 18.00, si pana pe 2 aprilie, ora 24.00, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. In acest interval, se prognozeaza cresteri de debite si niveluri, ca urmare a precipitatiilor, propagarii si cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte. Sunt vizate raurile Crisul Negru, Crisul Alb, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Vedea, Arges, Ialomita si Buzau, cele mai importante cresteri de debite urmand sa se inregistreze pe raurile Viseu, Iza, Tur, Mures, Jiu, Desnatui si Olt. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce si pe versanti si pe raurile mici din zonele de deal si de munte necontrolate hidrometric. Au fost avertizate prefecturile judetelor Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salaj, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea si Olt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea