Social

#roland burris #succesiune barak obam #senat illinois

Succesiunea lui Barack Obama in Senat, blocata in continuare

Succesiunea lui Barack Obama in Senat era blocata vineri, Roland Burris , candidatul desemnat de guvernatorul de Illinois acuzat de coruptie nereusind sa obtina o semnatura cruciala pe scrisoarea sa de nominalizare .

Burris a pierdut o procedura judiciara ce viza obtinerea semnaturii secretarului statului Illinois. in urma acestei decizii, influentul senator democrat de Illinois, Dick Durbin, a spus vineri seara ca aceasta Camera nu va autoriza acceptarea fostului procuror general de Illinois, un afroamerican in varsta de 71 de ani.

Burris s-a dus in Senat marti, in ziua inceperii lucrarilor, dar a fost nevoit sa plece dupa jumatate de ora. Scrisoarea sa de nominalizare, care are doar semnatura guvernatorului Rod Blagojevich, a fost considerata ca nefiind valida, pentru ca nu era semnata de secretarul statului Illinois, Jesse White. Burris a depus o cerere la Curtea Suprema a statului, pentru a-l obliga pe White sa semneze, dar Curtea a spus vineri ca singura responsabilitate a secretarului statului este "sa irnegistreze nominalizarea" si a respins cererea.

Judecatorii au notat ca Senatul nu cere documentul semnat. Insa Dick Durbin a declarat ca "nu a existat niciodata o dispensa in istoria Senatului la cerinta ca semnatura secretarului statului sa faca parte din procesul de nominalizare". "In cateva saptamani, Senatul de Illinois va lua o decizie privitoare la destituirea guvernatorului", a spus Durbin.

De fapt, Camera Reprezentantilor din Illinois a lansat vineri procedura de destituire a guvernatorului, iar acum Senatul statului trebuie sa stabileasca daca acesta va trebui sa se retraga. Potrivit lui Durbin, chiar daca este "regretabil" ca locul lui Obama a ramas vacant, trebuie asteptata decizia Senatului si a avertizat ca procedura va dura.

Daca o majoritate de doua treimi dintre senatorii de Illinois se pronunta pentru destituire, guvernatorul va fi inlocuit de adjunctul sau, Patric Quinn. Durbin a spus ca atunci Quinn va putea face o noua nominalizare, intr-un mod "curat, legal si respectabil". Biroul sefului majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a spus ca acesta discuta cu congresmeni, avocati si cu secretarul Senatului, cautand un mod de a se avansa in aceasta chestiune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea