Social

SUA isi pregatesc o prezenta nelimitata in Irak

Cu cinci luni inainte de incheierea mandatului la Casa Alba, administratia republicana de la Washington incearca sa ajunga la un acord cu oficialii de la Bagdad pentru mentinerea trupelor americane in Irak pe termen nelimitat, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale care vor avea loc in noiembrie in SUA.

Cotidianul britanic „The Independent" a dezvaluit ieri ca acordul negociat de responsabilii americani si irakieni prevede ca trupele SUA vor putea stationa in baze permanente, desfasura operatiuni militare , aresta cetateni irakieni si vor beneficia de imunitate juridica.

Risc de criza la Washington


Oficialii de la Bagdad se tem ca documentul va destabiliza pozitia Irakului in Orientul Mijlociu si va acutiza conflictul interconfesional din tara. Textul risca insa sa provoace o criza politica si in SUA, deoarece presedintele George W. Bush vrea ca acordul sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii iulie, pentru a-l proclama drept o victorie militara si a justifica invazia din 2003.

O astfel de intelegere i-ar consolida si pozitia candidatului republican la alegerile prezidentiale, John McCain. Ministrii irakieni au afirmat ca vor respinge orice acord care limiteaza suveranitatea Irakului, dar analistii estimeaza ca documentul va fi semnat in cele din urma.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea