Social

SUA cor continua la Soci discutiile despre scutul antiracheta

Rusia si Statele Unite ar putea sa nu-si rezolve disputa privind scutul antiracheta la intalnirea dintre presedintii celor doua tari, din orasul Soci, Rusia. Un oficial al Casei Albe a declarat ca se va lucra in continuare pentru rezolvarea acestei probleme.

Statele Unite intentioneaza sa desfasoare in Polonia 10 dispozitive de interceptare a rachetelor si un radar in Republica Ceha , americanii motivandu-si aceste intentii prin amenintarile reprezentate de Iran si alte state.

In acelasi timp, Rusia priveste planurile SUA ca fiind o amenintare la siguranta sa si, de asemenea, un factor de destabilizare a Europei. "O discutie in privinta modului in care Rusia ar putea coopera si chiar a fi parte la aceste eforturi, ar putea avea loc la Sochi sau mai tarziu – este posibil sa nu se definitiveze nimic in aceasta privinta la Sochi.

Nu exista un termen limita in acest sens", a declarat luni Steve Hadley consilier american pe probleme de securitate , citat de agentia ruseasca de presa Ria Novosti.

George W. Bush se va intalni la acest sfarsit de saptamana in orasul Soci (supranumit Riviera Ruseasca), cu Vladimir Putin care va fi prezent pentru ultima oara in calitate de presedinte al Rusiei.

"Soci este o buna oportunitate pentru cei doi lideri de a se intalni din nou. De asemenea intalnirea reprezinta o oportunitate de a ajunge la o intelegere in privinta scutului antiracheta. Dar, daca nu vom reusi la Soci, vom incerca in continuare", a declarat consilierul Steve Hadley.

Recent au fost inregistrate anumite progrese in disputa pe termen lung a celor doua tari, in privinta problemei scuturilor anti-racheta. In timpul vizitei de la Moscova, efectuata in martie de secretarul american pe probleme de aparare, Robert Gates si de catre secretarului de stat Condoleeza Rice , cei doi au propus Rusiei sa monitorizeze rachetele si radarele care vor fi instalate in Europa de Est.

Wasinghtonul a specificat, de asemenea, ca nu va instala scuturile antiracheta decat daca exista o amenintare clara din partea Iranului sau a altor potentiali adversari. "Cred ca ne indreptam in directia in care Rusia si SUA ar putea avea o cooperare strategica in privinta unui scut antiracheta ", a declarat Hadley citat de BBC.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat in urma cu o saptamana ca SUA face eforturi pentru a diminua ingrijorarile Rusiei, dar a spus ca cel mai bine ar fi ca Statele Unite sa renunte la ideea de a deschide noi baze antiracheta.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea