Social

#scut antiracheta #sua #polonia

SUA continua sa se concentreze pe Polonia in privinta scutului antiracheta

Statele Unite continua sa se concentreze pe Polonia pentru gazduirea unora dintre elementele scutului antiracheta, dar au si alte optiuni, daca nu se va putea ajunge la un acord, a declarat miercuri Pentagonul .

Purtatorul de cuvant Bryan Whitman a declarat ca Washingtonul doreste ca cele zece interceptoare de rachete sa fie amplasate in Polonia, in pofida respingerii de catre Varsovia , vineri, a unei oferte a SUA menita sa faciliteze un acord.

"Pana nu ai un acord, nu ai nimic. Continuam sa depunem eforturi: acesta este lucrul pe care il preferam. Insa nu este singura optiune", a subliniat Whitman.

Comentariile sale intervin la o zi de la semnarea de catre SUA si Cehia a acordului pentru gazduirea unei statii-radar pe teritoriul ceh in cadrul scutului, miscare care a atras noi proteste din partea Rusiei.

Whitman a refuzat sa spuna ce optiuni are Washingtonul. Statul baltic Lituania, la nord-est de Polonia, a fost sugerat ca o alternativa. Oficialii americani au spus saptamana trecuta ca discutiile cu Varsovia se apropie de un succes, dar Polonia a respins apoi o ofera americana de consolidare a apararii sale antiaeriene in schimbul gazduirii interceptoarelor. Varsovia doreste investitii americane de miliarde de dolari pentru modernizarea apararii sale antiaeriene.

Pe de alta parte, premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri ca tara sa ar putea ajunge in doua saptamani la un acord cu Statele Unite asupra scutului antiracheta, dar a spus ca nu va accepta un compromis in privinta conditiilor pe care le-a impus.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea