Social

#privare de odihna #ora trezit #program angajati #odihna

STUDIU Trezitul de dimineata, o tortura. La ce ora “functionam” cel mai bine

Angajatii care incep munca munca inainte de ora 10 sunt mai stresati si au mai multe riscuri sa se imbolnaveasca! Afirmatia apartine unui cercetator de la Universitatea Oxford, dr Paul Kelly, care a descoperit ora ideala de trezire.

Inainte de implinirea varstei de 55 de ani, ritmul cardiac al adultilor nu este sincronizat cu un program de lucru intre 9 si 17.00, ceea ce are un efect ociv asupra sanatatii mintale, a starii de spirit si a performantei intelectuale si fizice, afirma medicul de la Universitatea Oxford.

Ba mai mult, cercetatorul este convins ca este mare nevoie ca orele de incepere a programului de munca sau de scoala sa fie schimbate pentru a raspunde ritmului organismului uman.

De exemplu, studiile asupra ritmului organismului au aratat ca elevii de 10 ani nu se pot concentra la lectii inainte de ora 8.30 a.m, iar cei de 16 ani ar trebui sa inceapa cursurile la ora 11 a.m.

“De multe ori ne confruntam cu un personal care sufera din cauza lipsei de somn. Suntem o intreaga societate care sufera de aceasta boala. Este afectat atat organismul, cat si mintea, puterea de concentrare, emotia. Cele mai problematice sunt ficatul si inima”.

Lipsa odihnei corespunzatoare are efecte asupra performantei, atentiei, memoriei pe termen lung si incurajeaza consumul de alcool si droguri. De asemenea, duce la epuizare, frustrare, stare de nervi, crestere in greutate, imunitate scazuta si boli mentale.

O saptamana in care dormim doar 6 ore pe noapte duce la nu mai putin de 711 schimbari in functionarea genelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea