Social

#mancare gatita #romani #studiu

STUDIU: Romanii considera mancarea gatita drept cea mai sanatoasa

Bucataria traditionala romaneasca are o istorie indelungata si include unele dintre cele mai delicioase mancaruri, cunoscute in intreaga lume. Nu doar strainii apreciaza preparatele noastre, un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta aratand ca romanii prefera mancarea gatita in casa.

Aceasta este considerata ca fiind mai sanatoasa si mult mai sigura decat cea cumparata. Totodata, romanii recunosc ca gatitul este o mostenire de familie pe care multi o respecta deoarece asa au fost obisnuiti din copilarie.

Romanii si mancarea gatita

Oamenii de pretutindeni, tot mai grabiti si ocupati, apeleaza adesea la localurile fastfood, streetfood sau restaurante pentru a-si asigura hrana zilnica. In tara noastra, desi producerea hranei nu mai reprezinta o conditie a supravietuirii, locuitorii inca isi pregatesc mancarea acasa. Am putea pune acest lucru pe seama ocupatiilor de baza ale romanilor, care au inclus din cele mai vechi timpuri agricultura si cresterea animalelor.

Prin intersectarea culturilor, gastronomia romaneasca a fost influentata de cea nemteasca, balcanica, turca, maghiara, italiana sau sarbeasca. Bucataria noastra poarta rezultatul sintetizarii gusturilor si obiceiurilor culinare, si chiar daca contine mancaruri dificil de pregatit, romanii pastreaza traditia de a le gati acasa. In lipsa timpului, unii opteaza pentru o livrare de mancare gatita la domiciliu, dar selecteaza atent preparatele, pentru a fi gatite dupa retete romanesti care sa le asigure gustul autentic.

Ce e bun pentru romani la micul dejun?

Potrivit studiului, masa de dimineata a romanilor este bogata in alimente pline de calorii, proteine si carbohidrati. Oamenii considera ca au nevoie de energie pentru intreaga zi, asa ca consuma adesea produse lactate, cereale sau paine. Slanina, omleta sau ouale pregatite in diverse combinatii cu legume si carne, sunt preparatele de baza pentru un mic dejun. Gemurile sau dulceturile facute in casa reprezinta si ele o varianta potrivita pentru dimineata, multi servindu-le la fel ca in copilarie, cu o cana de ceai.

Ce e bun pentru romani la pranz?

Romanii par sa respecte foarte mult masa de la mijlocul zilei, cei mai multi dintre respondentii studiului asociind pranzul cu mancarea calda. De regula, in acest moment al zilei majoritatea romanilor servesc doua feluri de mancare. Primul consta intr-o ciorba, in timp ce al doilea include carne cu o garnitura. Pentru multi, pranzul reprezinta prima masa a zilei, de aceea mancarea trebuie sa fie calda si satioasa. De altfel, in aceasta perioada exista si pauza in programul de lucru tocmai pentru a servi aceasta masa.

Unii dintre romani adauga celor doua feluri de mancare si un desert alcatuit din prajituri, placinte, tarte sau fructe, dulciurile avand un rol aparte in bucataria romaneasca. Foarte des intalnim in gastronomie carnea de porc, insa se consuma si cea de vita, pui, oaie sau miel. Romanii obisnuiesc sa isi ia mancare gatita de acasa, numarul celor care isi comanda pranzul fiind mai mic decat cel al persoanelor care servesc preparatele proprii.

Fricile romanilor privind alimentatia

Se observa in studiu si dorinta respondentilor de a adopta o alimentatie sanatoasa. Multi romani incearca sa inlocuiasca anumite fructe, legume sau chiar carne cu produse bio pe care sa si le gateasca acasa. Si cand vine vorba de dulciuri romanii le considera mult mai sanatoase pe cele de casa, mai ales pentru copii.

Grijile cele mai mari ale acestora privind alimentatia se refera la cantitatea de E-uri sau conservanti pe care le contin alimentele procesate, numarul de calorii, cantitatea de zahar sau hormonii de crestere. Provenienta produselor este si ea una dintre temerile romanilor care vor sa stie de unde este mancarea pe care o consuma. Practic, pentru locuitorii tarii alimentatia sanatoasa inseamana fara zahar, grasimi sau E-uri, neprocesat, natural, verde, proaspat si curat. De asemenea, combinatiile corecte, cumpatarea si echilibru sunt si ele pe lista unui stil de viata sanatos.

Studiul calitativ despre preferintele romanilor a fost realizat pe participanti cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, femei si barbati. Potrivit analizei, mancarea gatita castiga teren in fata alimentelor gata achizitionate, mentalitatea romanilor bazandu-se inca pe educatia gastronomica primita in familie.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea