Social

#romani stomatolog #romani parodontoza #boala parodontala #stomatologie

STUDIU Opt din zece romani au o infectie orala. Doi din zece stiu. Doar unul se trateaza

 Opt din zece romani sufera de boala parodontala, cunoscuta si ca „parodontoza”. Altfel spus, 80% din populatie dezvolta o infectie la nivelul cavitatii bucale, din cauza bacteriillor si a tartrului, de vina fiind o ingiena orala precara. Potrivit unui studiu realizat de o clinica privata din Capitala, care a inclus 800 de subiecti, mai bine de jumatate dintre pacientii cu boala parodontala nu au implinit inca 45 de ani.

Doar 8% dintre cei care primesc diagnosticul ajung sa se trateze, desi boala provoaca, in ultimul stadiu, pierderea danturii. Debutul acestei afectiuni este discret si nedureros, motiv pentru care poate trece neobservat de pacienti. Manifestarile initiale, in forma usoara, reversibila, denumita gingivita, sunt simple sangerari ale gingiei la periaj. Pe fondul evolutiei bolii, in formele de parodontita, apar reducerea osului, retractia gingivala si mobilitatea dintilor. Mai exact, acestia se misca. Netratata, poate duce la  pierderea dintilor si a osului din jurul acestora, creand disfunctii estetice, dificultate in timpul mestecatului si influentand negativ calitatea vietii pacientului, sustine dr. Cristina Berechet, medic specialist parodontolog.

7% dintre pacienti nu au implinit inca 25 de ani, iar 28% au intre 25 si 35 de ani. Cifrele plaseaza Romania in topul clasamentului european. Potrivit Platformei de Sanatate Orala, mai bine de 50% dintre europeni sufera de boala parodontala, cifra apropiindu-se de 75-80% dupa 65 de ani. Cel mai bine stau suedezii, cu 10% si danezii, cu 14%, la polul opus situandu-se Romania, cu putin peste 80%.

"Cei mai multi pacienti care aleg sa trateze boala parodontala, 5 din 10, au intre 26 si 45 de ani. Putini sunt cei care realizeaza gravitatea afectiunii si necesitatea de a o trata. in ultimii ani, am observat o crestere a incidentei si o scadere a varstei de aparitie a bolii. Chiar am avut un pacient de 22 de ani. In cadrul etapelor de tratamen, medicul urmareste indepartarea completa a placii bacteriene de la nivelul dintilor si radacinilor acestora. In functie de severitatea bolii, tratamentul urmareste impiedicarea distrugerii substratului osos, controlul infectiei, prevenirea mobilizarii si pierderii dintilor, completeza dr. Ionut Leahu, medic stomatolog.

Semnele bolii parodontale pot fi: miros neplacut, sangerare la periaj, mobilitatea dintilor, depuneri de tartru, placa bacteriana sau o sensibilitate exagerata a dintilor la diferente de temperatura. Controalele periodice regulate, de doua ori pe an, sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii dintilor si gingiilor si depistarea afectiunii, care ar trebui tratata de un specialist. Anual, 2 din 10 locuri disponibile la rezidentiat sunt la aceasta specializare, aflata pe locul 3 in randul disponibilitatii la nivel national, dupa protetica dentara si ortodontie.

Potrivit Platformei de Sanatate Orala, in Europa, exemplul de buna practica este dat de Suedia, care in ultimii 40 de ani a dezvoltat un program de sanatate orala, axat pe preventie si pe controale gratuite, incluzand sedinte de igienizare si pachete cu pasta si periuta de dinti, oferite populatiei. In primii 3 ani, actiunile de preventie au avut o frecventa de 2 luni, intre 3 si 30 de ani, de la 3 pana la 12 luni, iar dupa 30 ani, adica din anul 2004, o data pe an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea