Social

#agresivitate pacienti #medici agresati #medici #spitale

Studiu alarmant: Suntem din ce in ce mai agresivi cu medicii!

Cresterea numarului si severitatea incidentelor fac ca unii profesionisti din sanatate sa sufere de tulburari cauzate de stresul post-traumatic. Doar in Capitala, 89% medicii bucuresteni (86%) au fost expusi in cel putin o circumstanta la agresiune verbala, in timp ce peste 10% au fost victime ale violentelor fizice, arata un raport al Colegiul Medicilor Bucuresti.

Agresiunea este definita in sens larg ca "orice comportament verbal, nonverbal sau fizic care pune in pericol sau genereaza un pericol pentru sine, pentru altii sau asupra unor bunuri necesare infaptuirii actului medical".

Potrivit cercetarii, 86% din persoanele chestionate au fost expuse in cel putin o circumstanta la agresiune verbala, iar 10,2% s-au confruntat cu incidente de agresiune fizica.

In acelasi timp, 58,9 % dintre medicii care au fost agresati, respectiv 50% din totalul participantilor la cercetare, au declarat ca agresiunile verbale, fizice sau de alta natura produse in timpul exercitarii profesiei le-au afectat sanatatea, calitatea vietii sau activitatea.

"In tara noastra a masura impactul actelor de agresiune la adresa lucratorilor din sanatate reprezinta o provocare, data fiind lipsa unor informatii oficiale disponibile opiniei publice, dar si absenta unui sistem de monitorizare (de preferat in timp real) si chiar reticentei victimelor de a raporta un incident in anumite situatii. Nici cazurile de agresiune, nici consecintele acestora asupra personalului medical nu au fost inregistrate sistematic si nu exista mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente", a afirmat Georgeta Ionescu, Directorul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti.

"Pozitia noastra este ferma: o politica de 'toleranta zero' fata de agresiune si violenta la locul de munca este singurul remediu", a spus prof dr Ioan Lascar, presedintele CMMB si al Fundatiei CMMB.

Peste 15,7 dintre medici apreciaza ca violenta a avut un impact negativ asupra familiei si asupra calitatii vietii lor, iar 72,4% dintre participantii la studiu efectueaza timp suplimentar de lucru, intre una si 32 ore saptamânal, cu o medie de 7,95 ore saptamanal.

Sursa foto: topnews.ae

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea