Social

Studiile de masterat organizate in universitatile "de garaj" vor fi eliminate

Ministerul Educatiei a finalizat proiectul de hotarare de guvern privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de masterat incepand cu anul universitar 2006-2007. Proiectul a fost avizat in Comisia de Dialog Social si urmeaza sa fie aprobat in sedinta de guvern. Potrivit documentului, universitatile slab cotate nu vor mai putea organiza masteratul.
In premiera, dreptul de organizare a studiilor universitare de masterat se va acorda prin ordin al ministrului educatiei. Ordinul se emite cu 6 luni inainte de inceperea anului universitar pe baza raportului de evaluare intocmit de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Rectorii sunt sceptici in ceea ce priveste aplicarea acestei hotarari. "Eu va intreb, ARACIS-ul functioneaza? Caci evaluarea domeniilor de studii universitare de masterat ar trebui sa se realizeze pe baza criteriilor elaborate de aceasta agentie. Nu functioneaza, deci e o cauza pierduta! si chiar de-ar functiona, noi vrem sa fim evaluati de o instanta absolut independenta, care sa nu apartina nici ministerului, nici universitatii... Deci, chiar daca proiectul de hotarare va fi aprobat, nu vad cum ar putea fi puse in aplicare prevederile sale", ne-a declarat Nicolae Bocsan, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Rectorul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, Dumitru Oprea , spune ca filtrele introduse de MEdC elimina "masteratele stranii aparute prin tot felul de institutii".
La masterat nu mai pot tine cursuri toti neavenitii. Pot fi cadre didactice in cadrul unui program de masterat numai cele care au obtinut titlul stiintific de doctor, iar titularii de curs pot fi doar conferentiarii si profesorii universitari. "Universitatile mai tinere, care n-au avut inca ragaz sa alcatuiasca un corp profesoral care sa treaca prin toate etapele, vor avea probleme din acest punct de vedere si vor avea dificultati mari in a organiza programe de studii masterale", a declarat Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii "Politehnica" din Bucuresti. O alta noutate a proiectului de hotarare de guvern este ca masteratul poate fi organizat si on-line, daca universitatea dispune de platforma informatica. Pentru studenti, durata totala a ciclului de studii de licenta si a ciclului de studii de masterat trebuie sa corespunda obtinerii a cel putin 300 de credite de studii transferabile. Secretarul de stat Dumitru Miron a precizat ca programul de pregatire al masterandului trebuie sa contina si o componenta de cercetare stiintifica sau creatie vocationala, care se poate realiza in echipe de cercetare stiintifica constituite din doctoranzi, cadre didactice si cercetatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea