Social

Studentii cer lege pentru a indeparta clanurile

Clanurile universitare pot fi indepartate doar printr-un act normativ. Aceasta este concluzia la care au ajuns atit liderii studentilor, cit si fosti ministri ai Educatiei. Andrei Marga sustine ca un cod etic al universitarilor nu va fi respectat si este nevoie de o lege.

In ultimii ani, fenomenul impartirii atributiilor din universitatile romanesti intre membrii aceleiasi familii a luat amploare. O solutie, propusa de fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea este conditionarea resurselor financiare atribuite de la buget de respectarea codului etic universitar. Daca profesorii incalca principiile etice, universitatea nu mai primeste bani. Insa, pe termen mediu si lung, este nevoie de o lege a invatamintului superior in care structura manageriala sa fie recrutata, si nu votata. Iar jumatate dintre membrii consiliului de administratie sa fie din afara universitatii, ca intr-un sistem corporatist, sustine Mircea Miclea.

Gaselnita tipic romaneasca

Insa, codul etic romanesc e o practica originala, la nivel international. Marile state, Germania, SUA, au o legislatie categorica in ceea ce priveste comportamentul profesional. Acolo nu e posibil ceea ce se intimpla la noi in universitati, spune Andrei Marga, un alt fost ministru al Educatiei. Acesta a adaugat ca e nevoie de reglementari juridice clare pentru a rezolva problema. Atita timp cit nu exista un minimum legislativ, relatiile personale vor continua sa domine accesul in universitati, a intarit Viorel Proteasa, presedintele Asociatiei Nationale a Studentilor din Romania (ANOSR). Pentru ca nepotismul este specific romanesc, fara o lege constringatoare, profesorii vor ramine indiferenti si nu se vor schimba, a adaugat Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR). Studentii cred ca nu toti cei care predau alaturi de rude sint neaparat lipsiti de merite. De aceea, din punct de vedere moral, acest lucru este discutabil. Dar atita timp cit Carta Universitara nu interzice nepotismul, acestia nu pot fi condamnati, a spus Mihail Bumbes, masterand la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Material realizat in colaborare cu Militia Spirituala, miscare civic-studenteasca din Universitatea Bucuresti .


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea