Social

STS: Institutiile statului nu pot inregistra telefoanele guvernamentale

"Nu exista o interceptare a convorbirilor telefonice ale primului-ministru, pentr ca nu se efectueaza interceptari in retelele administrate de STS , acest lucru fiind stabilit expres in Legea de functionare si organizare a institutiei", a declarat, pentru Mediafax, directorul STS, Tudor Tanase. In aceste conditii, STS nu poate da curs cererii sefului Guvernului. Mai mult decat atat, "orice tentativa de ascultare constituie atentat la siguranta nationala", a subliniat Tanase.


Ion Stan: Nici STS, dar nici SRI nu pot asculta convorbirile guvernamentale

De altfel, nici o institutie a statului nu este autorizata sa inregistreze convorbirile guvernamentale, a explicat ieri secretarul comisiei parlamentare pentru controlul SRI, deputatul PSD Ion Stan. Legea nu permite Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa inregistreze convorbirile telefonice ale demnitarilor. Iar Serviciul Roman de Informatii, desi este singura institutie abilitata sa intercepteze convorbiri telefonice , dar numai pe baza de mandat al procurorului, nu poate asculta convorbirile de pe liniile guvernamentale. Ion Stan a explicat ca STS nu poate da curs cererii premierului deoarece Serviciul "are obligatia, conform legii, sa protejeze liniile telefonice guvernamentale, sa asigure confidentialitatea convorbirilor si in nici un caz sa le inregistreze". Deputatul PSD este de parere ca solicitarea premierului adresata STS dovedeste ca acesta "nu cunoaste Legea de organizare si functionare a STS". In acest context, Stan a precizat ca parlamentarii din comisiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, care exercita controlul parlamentar asupra activitatii STS, ar trebui sa se sesizeze pentru a vedea daca afirmatiile primului-ministru au fost datorate necunoasterii legii sau daca acestea se bazeaza pe anumite indicii, conditii in care lucrurile ar fi foarte grave. (Teodora Georgescu)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea