Social

Streza refuza episcopii lui Anania

IPS Laurentiu Streza a refuzat sa mearga ieri la intrunirea frateasca de la Alba-Iulia cu episcopii din Ardeal. La rindul lor, si acestia refuzasera inainte participarea la Sinodul mitropolitan convocat de Streza. Situatia este unica in istoria BOR.

Lupta declansata de infiintarea unei noi mitropolii la Cluj a depasit faza atacurilor diplomatice si a trecut la cea a loviturilor directe. Astfel, ierarhii din tabara condusa de IPS Bartolomeu Anania au refuzat sa participe la Sinodul mitropolitan convocat de IPS Laurentiu Streza, iar acesta le-a raspuns cu aceeasi masura, neacceptind invitatia lor la o intilnire frateasca la Alba-Iulia. A fost o corespondenta intre Cluj si Sibiu, iar IPS Laurentiu a comunicat in ultima clipa ca nu mai vine, desi noi eram pregatiti. Regretam caci, orice titlu ar fi purtat intilnirea, problemele discutate ar fi fost aceleasi, spune IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba-Iulia, care ar fi trebuit sa-i gazduiasca pe ierarhi.

O sfidare

Refuzul ierarhilor razvratiti de a merge la Sinodul mitropolitan este unic in istoria BOR, iar sustinatorii IPS Laurentiu se asteapta sa existe consecinte pentru nesupunere. Este o sfidare la adresa mitropolitului. Nu stiu insa ce masuri s-ar putea lua, intrucit nu au mai existat precedente de acest fel. IPS Laurentiu a fost sfatuit de patriarh sa organizeze acest Sinod, deci indirect este si o nesupunere fata de acesta, spune pr. prof. Mircea Pacurariu, specialist in Istoria BOR la Facultatea de Teologie de la Sibiu. Ierarhii grupati in jurul lui Anania argumenteaza acest ultim gest prin faptul ca Mitropolia de la Cluj exista deja, potrivit hotaririi Sfintului Sinod din 4 noiembrie 2005. Ca urmare, IPS Bartolomeu si inca sapte ierarhi nu ar mai fi subordonati Mitropoliei de la Sibiu.

Sanse mici pentru Sibiu

Cu firma si patalama la mina, Mitropolia de la Cluj va exista din luna martie, estimeaza sustinatorii ei. Pina atunci insa, problema infiintarii ei va fi rediscutata de Sfintul Sinod, in sedinta de pe 17-18 ianuarie. Sustinatorii lui Anania cred insa ca atit Sinodul, cit si Adunarea Nationala Bisericeasca, care se va intruni in februarie, nu mai au decit sa stabileasca denumirea viitoarei mitropolii. Sansele de a se produce o rasturnare de situatie in favoarea lui Streza par a fi insa destul de mici si odata cu el sufera o infringere si IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, care l-a sustinut.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea