Social

Strategia antiaviara zace intr-un spital

Ministerul Sanatatii pare sa ia in calcul, abia pe ultima suta de metri, ipoteza declansarii unei epidemii de gripa aviara care sa se transmita si la oameni.

In cazul unui om bolnav de gripa aviara exista un singur spital din tara unde acesta poate fi tratat: Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti. Pina atunci, specialistii ne avertizeaza ca virusul H5N1 a suferit deja citeva mutatii si in Romania, trecind de la o specie de pasare la alta, dar inca nu la om.

La o saptamina dupa ce gripa aviara a reizbucnit in Romania, Ministerul Sanatatii a anuntat ca aduce jumatate de milion de doze de medicament antiviral. In Bucuresti autoritatile sint pregatite pentru a mai face fata la inca 50 de focare similare cu cele din sectoarele 2 si 3.

Confruntate cu eventuale cazuri de gripa aviara la om, autoritatile pot face fata in acest moment doar prin dotarile existente la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti. Daca izolarea bolnavilor poate fi facuta in orice spital de boli infectioase, in prezent, tratamentul se poate efectua doar in Bucuresti, spune Victor Olsavski, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.

Potrivit unui ordin dat anul trecut de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, orice caz suspect din tara este adus la Institut, chiar daca a fost depistat intr-un alt oras sau sat.

Potrivit programului Ministerului Sanatatii, de interventie in caz de pandemie de gripa, traseul pe care un potential bolnav il va urma este urmatorul: din momentul in care un cadru medical are suspiciuni cu privire la simptomele pacientului, acesta va fi transportat la cel mai apropiat spital de boli infectioase, unde va fi tinut izolat. Apoi, el este adus de urgenta la Bucuresti, la Institutul Matei Bals .

Gripa oamenilor poate pleca de la oras

Virusul gripei aviare exista la noi in tara de suficient de mult timp si a trecut deja, la pasari, de la o specie la alta. O alta mutatie severa se poate intimpla oricind, spune Simona Ruta, seful catedrei de virusologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

Despre pericolul pe care aviara il lanseaza in Bucuresti, Simona Ruta avertizeaza ca acesta poate fi din ce in ce mai mare atit timp cit cresterea animalelor si a pasarilor nu va fi interzisa in orase. Sa ne amintim ca principalele focare din China au fost in periferiile marilor orase, adauga Ruta.

Bucurestiul se pregateste de scenarii

Avem mai multe scenarii despre evolutia gripei aviare in Bucuresti si sintem pregatiti pentru ele cu masuri de protectie, sustine Adrian Neacsu, directorul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB). Cu toate acestea, aproape nimeni nu vorbeste despre ipoteza unei agravari substantiale a situatiei, marginindu-se la a spune ca totul este sub control.

O comparatie elocventa, ce poate fi facuta insa, este ca, daca in cazul focarelor din sectoarele 2 si 4 au fost folosite 81 de doze de medicamente in scopul de a preveni trecerea gripei de la pasari la om, DSPMB are deja in stoc peste 4.000 de doze. Astfel, ipotetic, ar putea fi acoperit necesarul a inca 50 de potentiale focare similare, numai in Bucuresti.

Jumatate de milion de doze de vaccin

La nivel national, oficialii au luat masuri pentru a contracara o eventuala epidemie in rindul oamenilor abia vinerea trecuta, la mult timp dupa semnalarea primelor cazuri suspecte de aviara.

Astfel, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile pentru achizitionarea a jumatate de milion de doze de antivirale, in conditiile in care in ultimile saptamini au fost folosite cu putin peste 30.000.

Frica de ce poate fi mai rau

In ordinul 1.047/2005, Ministerul Sanatatii are un plan si pentru pandemia de gripa aviara la om. Dupa estimarile oficiale, jumatate din populatia Romaniei s-ar imbolnavi, aproape jumatate de milion ar fi internati, iar peste 50.000 ar muri.

Pentru o astfel de situatie, planul prevede suplimentarea cadrelor medicale prin folosirea rezidentilor, studentilor in medicina, elevilor din scolile sanitare si a mijloacelor de transport militare, de politie si pompieri. Sectii speciale si locuri de izolare a celor gripati ar urma sa fie improvizate in toata tara.

Curcani de import la Pati Prod Codlea

Informatiile pe care presedintele Basescu a cerut SRI sa le verifice, conform carora fermele de la Codlea ar fi importat curcani vii, purtatori de virus aviar, se confirma partial. Potrivit Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Brasov, ferma Pati Prod, unde a fost depistat virusul gripei aviare, a importat, pe 17 ianuarie, prin intermediul firmei Verbatrans din Stupini Brasov, 41.860 de pui de curca vii, de la firma Aviagen KFT din Ungaria.

Firma Drakom Codlea a importat si ea, pe 24 martie, 41.500 de pui de o zi de la o firma din Nitra - Slovacia, in aceleasi conditii de legalitate. Insa, toate actele vamale si certificatele sanitar-veterinare ale importurilor de pasari sint in conformitate cu legea, spune sursa citata. De asemenea, politistii brasoveni investigheaza alte doua importuri de pasari, ajunse la Pati Prod Codlea printr-un importator din Oradea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea