Social

Straja, fata cea frumoasa a Vaii Jiului

Pont Peste cinci kilometri de partie asteapta schiorii langa Petrosani . Taberele pentru copii, unul din punctele forte ale statiunii din Masivul Vulcan. In Valea Jiului , la circa 20 de kilometri de Petrosani, in inima Masivului Vulcan se afla Straja. Situata la 1380 de metri, Straja este una dintre statiunile romanesti cu aerul cel mai tare si mai curat – parca cineva anume a decis astfel, pentru a face nota discordanta cu praful de carbune din subteran, atat de nociv. La Straja se ajunge din Lupeni, dar drumul se afla in lucru, asa ca de langa oras (30 de minute de mers pe jos) poti urca cu telescaunul. Dca vrei sa stai la cele doua cabane mari, te priveste, dar ai la dispozitie o suta de pensiuni mici si primitoare, unde nu dai nas in nas cu oamenii de care ai vrut sa te rupi pentru cateva zile. Iar aici, nu se stie ce pun oamenii in ceai sau in vin, ca nu spun, dar iti vara in sange argint si ti-l tin aprig, numai bun pentru a te avantura pe una din cele cateva partii de diferite grade de dificultate, toate dotate cu teleschiuri. Parti de slalom are 600 de metri si este iluminata electric, partia Mutu, care porneste de la 1737 de metri, are 2000 de metri, partia Platou are 1000 de metri si instalatie nocturna, partia Canal are 1300 de metri si este preferata de snowboard -isti, partia Soarelui are 700 de metri. Statinea are instalatie de batatorit zapada si locuri de unde se poate inchiria echipament. Dca schiurile ti-s inca in tipla, dar vrei sa inveti acest sport minunat, sau te gandesti numai sa-ti perfectionezi tehnca, la Straja ai si instructori. Iti poti inchiria un monitor numai pentru tine, sau il poti face cadou la tot grupul, si omul se angajeaza sa va invete sa urcati cu teleschiul si sa coborati partia in numai doua ore – asta daca nu cumva aveti cate doua picioare stangi. La Straja se organizeaza tabere de schi si pentru copii, si dupa o saptamana de stat pe partie, picii nu-si mai doresc tot restul anului decat sa revina in zapada. Schiul face insa foame, si te oboseste zdravan, asa ca decat sa va propuneti meniul „mananci conserve” si sa va gatiti singuri, mai bine renuntati. De unde atata vlaga? Mai ales ca oamenii gatesc ca la concurs, si ies din mainile lor niste fripturi mesterite cu piper si ierburi nestiute, placinte cu fructe pregatite in borcan pentru a-ti da senzatia ca acum au fost culese, si niste ciorbe groase, cu toate legumele pamantului. Iar vinul fiert care se-aseaza domol in matele pline iti da senzatia ca o poti lua oricand de la capat. De la capat o iei insa a doua zi, ca zapada nu pleaca nicaieri. Daca inca nu ti-ai facut planuri pentru Revelion, intra aici si poti castiga o excursie in Turcia. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea