Social

Strainii imbogatesc universitatile

Universitatile au cistigat in 2005 aproape noua milioane de dolari de pe urma studentilor straini care vin sa invete in Romania. Daca un roman plateste 500 de dolari pentru un an de facultate, un strain da pentru aceleasi servicii intre 3.000 si 8.000 de dolari, in functie de specializare.

Numarul studentilor straini care vin in Romania pentru a face patru ani de facultate, masterat sau doctorat este in crestere in ultimii ani. Universitatile cistiga bani grei de pe urma lor. De exemplu, Universitatea Bucuresti a cistigat anul trecut numai de la studentii veniti sa urmeze cursurile unei facultati 280.000 de dolari, iar bugetul de la stat a fost de 23 de milioane de dolari. In anul universitar 2003-2004, numarul studentilor straini a fost de aproape 9.400, cei mai multi fiind inscrisi la cursurile de zi, potrivit Institutului National de Statistica. Anul trecut, in schimb, numarul strainilor a crescut la 12.300, dupa centralizarea facuta de Ministerul Educatiei in octombrie 2005. Cei mai multi sint incadrati la nivelul de licenta - peste 9.500 - iar restul la masterate, rezidentiate si mai putin la doctorate. Suma totala pe care statul roman a cistigat-o in anul 2005 de la studentii straini inscrisi doar la facultate a fost de aproape noua milioane de dolari.

Arabii vor medicina

Daca la Universitatea din Bucuresti cei mai multi studenti straini vin din tari ca Israel, China sau Arabia Saudita pentru a studia stiintele umaniste - limbi straine, drept, stiinte politice etc. la ASE vin cei din Republica Moldova, Ucraina si Belarus, cu burse. Astfel, cea mai vinduta specializare ramine medicina, unde studiaza la nivel national peste 1.700 de studenti straini, majoritatea la medicina generala sau stomatologie. Acestia provin, in cel mai mare numar, tot din tarile arabe si asiatice - China, Pakistan, Tunisia, Bangladesh, Israel, Irak, Iran si mai putin din tarile UE - Grecia, Germania, Franta. Strainii vin la noi pentru ca, de exemplu, in tarile UE este mult mai greu sa disece pe cadavre, iar aici au suficiente, pentru ca mai sint si homeless... Iar din anul trei merg direct la pacienti, ceea ce la ei se intimpla mult mai tirziu, a motivat Monica Pop, prorector la UMF Carol Davila.

Cursuri ieftine, intrare libera

Majoritatea studentilor straini aleg Romania pentru ca platesc mai putin decit i-ar costa in propria tara, unde si admiterea este mai dificila. La noi, strainii nu dau examen de admitere, ci un test de limba engleza sau de limba romana, pentru care pot face un an pregatitor contra cost. In plus, trebuie sa-si plateasca toate taxele. Insa, avantajul principal pentru ei, in Romania, este raportul calitate-pret. La noi se invata bine, iar preturile sint mult mai mici decit in alte tari, a adaugat Marian Frinculescu, coordonatorul Programului pentru studenti straini din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.

Pe cont propriu valutar

Nu toti strainii care vin la studii in Romania platesc taxele anuale, care sint de aproape 10 ori mai mari decit cele pentru romani. Exista si studenti straini care vin in Romania cu burse sau, altfel spus, pe cont propriu nevalutar - copii de diplomati, scutiti doar de taxele de scolarizare. Cei care aduc bani statului roman sint strainii pe cont propriu valutar, dispusi sa dea incepind de la 3.200 de dolari anual, pentru specializarile tehnice, economice si umaniste. Taxele sint putin mai mari pentru medicina si farmacie - 3.600 de dolari anual, insa arta si teatrul se vind cel mai scump: 4.950 respectiv 8.000 de dolari pentru un an de studiu.

Cine cistiga de la straini

-Universitatea de Medicina Cluj - 2,3 milioane de dolari pe an;

-Universitatea de Medicina Timisoara -

1,2 milioane de dolari pe an;

-Universitatea de Medicina Iasi -

1,2 milioane de dolari pe an;

-Universitatea Oradea -

670.000 de dolari pe an;

-ASE Bucuresti - 280.000 de dolari pe an;

-Universitatea Bucuresti -

280.000 de dolari pe an;

-Universitatea de Medicina Bucuresti - 277.000 de dolari pe an;

- Universitatea Ovidius Constanta - 200.000 de dolari pe an

40.000 de dolari, studiile complete

Studentii straini care opteaza pentru Medicina trebuie sa dea si cei mai multi bani. Anul pregatitor, in care invata limba romana, costa aproape 2.000 de dolari, iar cei sase ani pentru licenta, peste 22.000 de dolari. Daca vrea si rezidentiat, un student strain mai plateste inca 18.000 de dolari. Per total, pentru o diploma de medic, un student strain plateste in Romania peste 40.000 de dolari.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea