Social

#asociatia pro vita #asociatie #pro vita #cetatenie europeana

Start in initiativa cetateneasca europeana „Unul dintre noi”

ADVERTORIAL

Autoritatile europene au certificat caracterul legal si conform cu directivele comunitare al Initiativei cetatenesti „Unul dintre noi” („One of Us”). Initiativa isi propune sa adune, pana in luna mai 2013, un milion de semnaturi prin care sa ceara Comisiei Europene si Parlamentului European „protectia juridica a demnitatii, a dreptului la viata si a integritatii fiecarei fiinte umane din momentul conceptiei, in domeniile de competenta ale Uniunii Europene”.

Initiativa este formata din cetateni din 20 de tari europene (intre care si Romania). Petitia poate fi semnata on-line pe pagina Comisiei Europene sau pe pagina initiativei, www.OneofUs.eu/ro

Website-ul initiatorilor mentioneaza urmatoarele obiective principale: „Demnitatea si integritatea embrionului uman trebuie respectate. Acest lucru a fost stabilit in hotararea Brüstle impotriva Greenpeace a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care a definit embrionul uman ca fiind inceputul procesului de dezvoltare a unei fiinte umane. Pentru a da dovada de coerenta in exercitiul atributiilor sale, UE ar trebui sa interzica si sa puna capat finantarii activitatilor care implica distrugerea embrionilor umani, in special in domeniul cercetarii, al ajutorului pentru dezvoltare si al sanatatii publice.”

Organizatorii doresc ca aceasta sa fie cea mai ampla mobilizare europeana pro-viata, la finalul careia modificarile aduse legislatiei europene sa influenteze pozitiv si solutionarea cazurilor de bioetica de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Desi UE nu poate impune tarilor membre o legislatie unitara in domeniul avorturilor, reglementarile in acest domeniu fiind exclusiv de competenta statelor membre, totusi reusita initiativei „Unul dintre noi” poate determina uniformizarea unui standard de etica la nivelul intregii Uniuni Europene.

Europarlamentarul italian Carlo Casini, presedintele Comisiei pentru Probleme Constitutionale a Parlamentului European sustine initiativa „Unul dintre noi”, apreciind ca necesara „o mai mare mobilizare a constiintelor pentru a invinge resemnarea si tacerea in fata agresiunilor impotriva vietii”.

„Europa finanteaza azi cercetarea care distruge si manipuleaza embrioni umani, finanteaza grupari internationale de avort, propune avortul ca o solutie la probleme de sanatatte ale femeilor”, iar acest lucru trebuie stopat, a declarat Carlo Casini pentru agentia catolica de stiri Zenit.

Aceasta initiativa in favoarea vietii este o oportunitate de a oferi Europei energia pentru o reala innoire civica si morala, deoarece „la originea sa, mai ales in gandirea ‘parintilor fondatori’, Uniunea nu ar fi trebuit sa fie doar o uniune economico-monetara, o piata unica. Chiar si astazi, ideea unei Europe ancorate in respectul si promovarea demnitatii umane, a drepturilor omului, a egalitatii este prezenta in numeroase acte ale institutiilor sale,” a mai spus dl. Casini.

Initiativa cetateneasca europeana este un nou instrument de participare democratica. Aceasta reprezinta o invitatie adresata Comisiei Europene de a face o propunere legislativa asupra unor aspecte care sunt  de competenta legislativa a Comisiei Europene. O initiativa cetateneasca europeana trebuie sustinuta de minimum un milion de cetateni UE, din cel putin 7 state membre. Ca in cazul oricarei initiative similare insa, nu exista nicio garantie ca legiuitorii o vor adopta, insa ei vor fi obligati sa o supuna spre dezbatere in Parlamentul European.

Conform unui studiu publicat in anul 2012 de Lancet Medical Journal si preluat de publicatia britanica Daily Mail, 30% dintre sarcinile din Europa sfarsesc prin avort, procentul fiind mult mai mare in tarile estice si nordice decat in cele vestice. Cel mai recent raport anual al organizatiei Planned Parenthood din Statele Unite ale Americii a socat prin numarul foarte mare de avorturi inregistrate in perioada 2011-2012, si anume 333.964, adica un avort la fiecare 94 de secunde.

Romania ocupa locul 4 la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste numarul anual al intreruperilor de sarcina, dar primul din punct de vedere al raportarii la populatie si tot primul din punct de vedere al procentajului de sarcini incheiate prin avort.

Despre Asociatia Pro-Vita

"Pro-vita pentru Nascuti si Nenascuti" este o organizatie non-profit dedicata protejarii vietii umane incepand de la conceptie si promovarii valorilor familiei, prin educatie eficienta, actiune civica si legislatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea