Social

#sedinte de urgenta #noi restrictii #klaus iohannis #stare de urgenta #romania #presedintele klaus Iohannis

Stare de urgenta in Romania? Cat de plauzibil este scenariul acesta! Sedinta de urgenta la Cotroceni si noi restrictii

 

Declararea starii de urgenta in Romania, este la momentul actual, singura cale de a diminua raspandirea infectiei si de a iesi din criza sanitara in care ne aflam. A fost propusa de multi experti, insa este aproape imposibil sa se ajunga la aceasta cu un guvern interimar si un Parlament dezbinat.

"Starea de asediu sau starea de urgenta se instituie de Presedintele Romaniei prin decret, contrasemnat de primul-ministru si publicat de indata in Monitorul Oficial al Romaniei.", se arata in OUG 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.

Pe de alta parte, un alt articol al OUG precizeaza ca "in termen de cel mult 5 zile de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta, Presedintele Romaniei solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate. (...) In situatia in care Parlamentul nu incuviinteaza starea instituita, Presedintele Romaniei revoca de indata decretul, masurile dispuse incetandu-si aplicabilitatea", se arata in OUG 1/19991.

In conditiile actuale insa, acest lucru este aproape imposibil. Prin urmare criza politica adanceste si mai mult criza sanitara in care ne aflam.

Klaus Iohannis, sedinta de urgenta! Noi restrictii pentru romani

Avand in vedere situatia critica in care ne aflam, Klaus Iohannis a convocat astazi o sedinta de urgenta la Palatul Cotroceni. Acesta a anuntat ca se pregatesc noi restrictii pentru limitarea raspandirii virusului, dupa ce marti, 19 octombrie, a fost anuntat cel mai negru bilant de la inceputul pandemiei: 574 de morti si 18.863 de noi infectari.

"Este alarmanta lipsa de actiuni concrete din partea autoritatilor si cifrele de astazi (n.r. - marti, 19 octombrie) confirma, din pacate, ca nu s-a facut ceea ce ar fi trebuit pana acum. Am decis sa convoc maine o sedinta cu toti responsabilii guvernamentali implicati in gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor masuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua in acest moment raspandirea infectarilor. In acelasi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare masuri urgente care sa stopeze transmisia comunitara intensa si este nevoie de ele acum. Fie ca vorbim de Certificatul verde adoptat in regim de urgenta de catre Parlament sau de alte masuri capabile sa reduca pe termen scurt mobilitatea si interactiunea umana, nu trebuie sa mai pierdem nicio clipa in a le asuma si pune in aplicare, indiferent cat de nepopulare ar parea. Orice zi pierduta sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toti, ca societate", a declarat, marti, presedintele Klaus Iohannis, potrivit realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea