Social

#stalin cenzura #otravire aleksandr nevski #film

Stalin a cenzurat otravirea lui Aleksandr Nevski

Filmul "Aleksandr Nevski" al regizorului sovietic Serghei Einsenstein a implinit 70 de ani . Pelicula suscitase, inca in faza de lucru, atat interesul criticilor de film, cat si al liderului sovietic Stalin.

Scenariul filmului a fost scris de Einsenstein in colaborare cu scriitorul Piotr Pavlenko. Prima varianta a scenariului, intitulat "Rusia", fusese publicata in revista "Znamia" (Drapelul) in 1937. Scenariul a provocat critici din partea istoricilor sovietici, care au considerat ca cei doi scenaristi au denaturat evenimentele.

Potrivit directorului Muzeului Filmului din Rusia, Naum Kleiman, pe langa inexactitatile istorice, scenariul mai continea si un element periculos: "In scenariu, Eisenstein incercase sa faca referire la vremurile pe care le traia. Totusi, era vorba de anul 1937, cand in tara erau cautati 'dusmani ai poporului'. Tema 'tradarii comise de oameni apropiati' ii era foarte apropiata lui Einsenstein".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea