Social

SRI a colaborat cu teroristii

SRI stia inca din 2001 despre afacerile si interesele lui Omar Hayssam. O nota a SRI arata ca, pentru a fi acoperit, acesta colabora cu serviciile secrete din Romania, laudindu-se ca are trecere la sefii acestor servicii.

O nota informativa a SRI din anul 2001 avertiza inca de atunci despre legaturile lui Omar Hayssam cu teroristii, dar si despre interesele pe care acesta le avea in Romania si relatiile apropiate cu reprezentantii Guvernului, dar si ai serviciilor secrete. Hayssam este judecat, in prezent, chiar pentru constituirea unei asociatii, in scopul savirsirii de acte de terorism si finantare a acesteia. Asociatia Altphel din Ploiesti a reusit sa puna mina pe aceasta nota informativa, al carei continut este dezvaluit, astazi, de catre revista Altphel si de 2.

Banii din lemn pentru terorism

Un agent SRI, infiltrat in cercul de prieteni si parteneri de afaceri ai lui Omar Hayssam, povesteste in nota scrisa de un ofiter de la SRI Prahova despre afacerile cu lemn pe care Hayssam si apropiatii sai le aveau in Valea Doftanei si despre legaturile dintre grupul arabilor si rudele sefului SRI Cimpina, Ion Savu. Conform unor surse SRI, nota respectiva a ajuns de la SRI Prahova chiar la seful SRI Cimpina. Acesta a dat o rezolutie prin care sustinea ca toate informatiile din nota respectiva ar trebui privite cu rezerva si astfel cazul a fost musamalizat.

Ofiterul SRI Prahova povesteste in nota informativa ca grupul de arabi din care facea parte si Hayssam are legaturi cu mai multe grupari teroriste cunoscute, precum Hamas, Jihadul Islamic, Fratii musulmani.

Hayssam, impreuna cu un alt arab, Mahmed Akeel, ambii cu cetatenie romana, plus alti doi arabi se ocupau de tot felul de activitati economice ilegale cu masa lemnoasa, pe baza unor pile.

Fondurile obtinute sint folosite, in exclusivitate, pentru interesele propagandei islamice in Romania, sponsorizarea unor structuri islamice sau acoperirea unor retele de crima organizata, spionaj pentru tarile arabe si terorism, se arata in nota informativa.

Savu, parola pentru ilegalitati

Agentul infiltrat de SRI a stat pe linga Hayssam si pe linga prietenul acestuia, Mahmed Akeel, cu care a si plecat intr-o calatorie in Siria. El a reusit sa-l faca pe Hayssam sa-i spuna ca se afla in relatii de prietenie si de afaceri cu Mircea Bunea, varul lui Ion Savu, seful Sri Cimpina.

Folosindu-se de numele Savu, varul ii ajuta pe Akeel si Hayssam sa obtina masa lemnoasa fara documente de provenienta. Numele acestuia (n.r. - Ion Savu) fiind parola de libera trecere la eventualele controale efectuate de politie sau de Romsilva.

Acesta le cerea mereu bani in plus pentru o asa-zisa taxa de protectie, data varului sau, pentru ca treaba sa mearga bine si sa fie avertizati daca autoritatile locale afla de preocuparile lor reale in zona, mai scrie in nota informativa. Omar Hayssam i-ar si fi destainuit sursei SRI ca insusi Ion Savu l-a avertizat de citeva ori ca este in atentia SRI, politiei si a Garzii Financiare.

Hayssam: trecere la sefii serviciilor

Arabul a afirmat ca cercurile pe care le reprezinta platesc oricit pentru a gasi oameni politici cu putere de decizie si influenta care sa directioneze politica externa a Romaniei spre tarile arabe si spatiul CSI. S-a laudat cu relatiile domnului Hayssam in mediul cercurilor de la Palatul Victoria, Cotroceni si Parlamentul Romaniei, a scris ofiterul SRI in nota informativa. In ceea ce-i priveste pe sefii serviciilor secrete, ofiterul sustine ca Akeel, prietenul lui Hayssam, a lasat sa se inteleaga ca are mare trecere la sefii serviciilor secrete din Romania, carora le lasa impresia ca ii ajuta cu informatii.

In nota se mai specifica faptul ca Hayssam si Akeel s-au intilnit de citeva ori cu alti doi arabi de cetatenie romana: Yousef Tumar, caruia i se spunea doctorul, si un anume Mohamed, patron al firmei Wood Land Industry.

Tumar era un fel de sef si era fan Yaser Arafat. In acelasi timp, era un simpatizant al seicului Ahmed Yasin, liderul organizatiei teroriste Hamas.

In realitate, spune nota, toti erau ofiteri de informatii, agenti ai unor servicii de spionaj din Romania. Sarcina lor era si de a folosi gruparile teroriste ca factor de presiune sau de influenta, in folosul statelor pentru care lucreaza. Totodata, arabii ar fi fost si informatori ai SRI.

Ieri, conducerea SRI a declarat ca va declansa o ancheta in acest caz. Vom verifica daca datele din nota informativa sint adevarate, a afirmat Marius Bercaru, purtatorul de cuvint al SRI.

Rezolutia musamalizarii

Desi in nota se arata legatura dintre seful SRI Cimpina, Ion Savu, si Omar Hayssam, documentul a ajuns, intr-un final, chiar in miinile lui Savu. Cum, inca nu se stie, cert este ca s-a musamalizat totul, printr-un NSI (Nu Se Implementeaza) si printr-o rezolutie. Opinez ca trebuie sa avem rezerve fata de astfel de date. Nu sint de acord cu modul de exploatare si valorificare a informatiei propuse de ofiter. Nu mai scrieti astfel de informatii pina nu le discutam cu conducerea sectiei, pentru a vedea daca sint oportune sa le consemnam. In ceea ce priveste propunerea de valorificare la divizia B (n.r. - de Contraspionaj), nu cred ca este oportuna. Ce sa le raportam? Sa-si obtina singuri informatiile. Rog discutii, se arata in rezolutie.

*
Ion Savu, in ancheta DNA

Colonelul Ion Savu ( foto dreapta) este, de altfel, anchetat de procurorii militari ai DNA, in dosarul RAFO II. Peste 500 de firme sint implicate in aceasta megaafacere cu produse petroliere contrafacute, cu un prejudiciu adus statului de peste un miliard de euro. Dosarul RAFO II are, printre altele, aceleasi personaje care se regasesc si in dosarul RAFO de la Parchetul General: Ovidiu Tender si Marian Iancu. Dosarul a stat pe tusa din toamna lui 2004 pina la alegeri, la cererea fostului sef al DNA Ioan Amarie.

Hayssam ramine sa se trateze in puscarie
Magistratii Curtii Supreme au respins ieri, ca nefondata, cererea de punere in libertate a lui Omar Hayssam, acuzat de fapte de terorism.

Mandatul de arestare pe numele lui Omar Hayssam, in dosarul rapirii ziaristilor, era ultimul pe care procurorii il dadusera pe numele omului de afaceri. Acest lucru dupa ce Curtea Suprema decisese, pe 10 martie 2006, eliberarea acestuia in dosarul privatizarii societatii Foresta Nehoiu.

A lesinat in fata judecatorilor

Sirianul a lesinat, ieri, de mai multe ori in timpul sedintei de judecata. In aceste conditii, magistratii au decis transportarea lui la Institutul Oncologic, unde a fost supus unui examen medical care a relevat ca boala de care a fost operat cu citeva luni in urma, cancer la colon, s-ar fi extins. Certificatul medical, semnat de medicul Ion Balanescu, arata ca ar fi afectati ganglionii din zona subratului si a gitului si ca sint necesare teste medicale de specialitate pentru a determina o eventuala extindere a cancerului in zona ficatului. In plus, doctorul recomanda tratamentul chimioterapeutic timp de sase luni. Cu trei zile in urma, medicul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, George Enculesei, a sustinut in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti ca starea de sanatate a sirianului este buna si ca isi mentine parerea ca acesta poate fi tratat in Reteaua Medicala a penitenciarelor. Medicul a adus ca argumente in sprijinul opiniei sale rezultatele celor trei ecografii facute postoperatoriu si ultimele analize de laborator, care aratau ca starea de sanatate evolueaza normal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea