Social

#spital #clasificare #competenta

Spitalele vor fi clasificate in functie de competenta din luna mai

Din luna mai 2011, spitalele din Romania se vor clasifica in 5 categorii de competenta , daca proiectul Ministerului Sanatatii privind metodologia de clasificare a spitalelor va fi aprobat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

“Propunerea de clasificare a spitalelor in functie de competenta, precum si cea de reorganizare a sistemului spitalicesc, fac parte din strategia Ministerului Sanatatii de a infiinta unitati sanitare cu nivel I de competenta. in forma de organizare existenta in prezent, pacientii nu pot beneficia de tratament intr-un spital cu nivel de competenta foarte inalt deoarece niciun spital nu poate sa obtina aceasta categorie. Este necesar ca, cel putin in cele 6 centre universitare de traditie din tara sa putem organiza astfel de unitati”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Clasificarea spitalelor insemna cresterea eficientei functionarii spitalelor prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor intre unitatile spitalicesti, dar si asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale.

De asemenea, costurile de tratament vor scade deoarece, odata cu clasificarea in functie de competenta, se va evita internarea la nivele inferioare de asistenta spitaliceasca a pacientilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvati la acel nivel.

Astfel, Ministerul Sanatatii a propus clasificarea spitalelor in 5 categorii:

  • Spitale de categoria V: cu nivel de competenta limitat, care asigura servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative
  • Spitale de categoria IV: cu nivel de competenta bazal, care deservesc populatia pe o raza administrativ - teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate
  • Spitale de categoria III: cu nivel de competenta mediu ,  care deservesc populatia judetului din aria administrativ - teritoriala unde isi are sediul si din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate
  • Spitale de categoria II: cu nivel de competenta inalt, care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ - teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate
  • Spitale de categoria I: cu nivel de competenta foarte inalt, care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ - teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea