Social

Spitalele mari atacate de virusul jaf

Spitalele din toata tara, mai ales cele judetene, au cheltuit fara licitatie sume impresionante pentru a inchiria, de la o firma ale carei radacini se pierd in paradisurile fiscale, programe medicale informatice. Numai spitalele din Iasi platesc anual 17 miliarde de lei pe astfel de programe, bani veniti din bugetul asigurarilor de sanatate.

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a decontat, intre 2001 si 2003, circa trei milioane de euro pentru softul Hospital Manager, pe care INFO WORLD l-a inchiriat mai multor spitale din tara. Contracte extrem de scumpe, prelungite de la an la an, fara licitatie, in conditiile in care spitalele au datorii de ordinul miliardelor de lei. In plus, la nivel national, exista un proiect informatic prin intermediul caruia Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) putea pune la dispozitia spitalelor un program informatic asemanator.

Prima institutie cu care Info World a incheiat un contract la Iasi a fost Spitalul de Urgenta, in 2001. Din contractul de inchiriere si mentenanta, incheiat pe cinci ani, Info World - divizie a firmei-mama Medicarom - cistiga 150 de milioane de lei/luna. La Spitalul Sf. Maria valoarea contractului este 270 de milioane de lei/luna, din care 100 de milioane costa inchirierea softului si 170 milioane de lei servisarea soft-ului si a retelelor de calculatoare.

La Iasi, contracte de 1,5 miliarde de lei pe luna

La Spitalele de Neurochirurgie, Parhon si Sf. Spiridon sau la Institutul de Cardiologie valoarea medie lunara a contractului este de 140 de milioane de lei. La Maternitatea Cuza Voda afacerea se ridica la aproape 200 de milioane de lei pe luna, iar la Spitalul de Psihiatrie Socola la 260 de milioane de lei pe luna. Spitalele au inchiriat soft-ul, desi aveau datorii mari catre diversi furnizori. De exemplu, obligatiile de plata ale Spitalului Sf. Spiridon, la sfirsitul anului 2004, erau de 52 de miliarde de lei vechi.

Valorile contractelor variaza de la un spital la altul, in functie de pachetul de aplicatii (module - n.r.) pentru care s-a optat. Cit despre plata contractelor, reprezentanti ai Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Iasi ne-au confirmat ca banii provin din Fondul de Sanatate, nicidecum din veniturile proprii ale spitalelor. Lunar, valoarea insumata a acestor contracte ajunge la aproape 1,5 miliarde de lei.

Program de milioane, datorii de miliarde

La Craiova, Info World are trei contracte incheiate cu spitalele Judetean de Urgenta, Municipal si CFR. La Judetean, initial s-a organizat o licitatie pentru soft, insa ulterior contractul a fost reinnoit de la an la an, fara alte licitatii, potrivit conducerii spitalului.

Spitalul Judetean de Urgenta Craiova are contract cu firma Info World de aproape patru ani. In decembrie 2005, cind am fost numita director, eu am gasit incheiat acest contract de inchiriere a softului respectiv, in care se stipuleaza ca acesta se poate prelungi cu acordul ambelor parti si nu mi se pare normal. Pina in iunie 2005 s-au platit 350 de milioane de lei pe luna, iar de atunci spitalul nostru plateste 150 de milioane pe luna pentru aceste programe, a declarat Cristina Calangiu, directorul general al Spitalului Judetean de Urgenta Craiova. Unitatea are datorii de 80 de miliarde de lei.

Confidentialitate clujeana

La Cluj, programul a fost inchiriat de Institutul Inimii de la Info World in 2003, pe o durata de cinci ani, dar datele legate de costul lui sint confidentiale. Programul oferit de aceasta firma nu este singurul din tara, dar medicii care lucreaza cu el spun ca este cel mai performant. Info World a venit cu serverul, legaturile necesare si o parte din calculatoare, vreo zece. Restul, pina la aproximativ 30, cite avem acum, au fost investitia institutului, din fondurile sale, explica directorul institutului, Mircea Birsan ( foto ). Datoriile institutului se cifrau, la sfirsitul lui 2004, la 12 miliarde de lei.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea