Social

#produse medicale #infectie #spital

Spitalele cumpara produse medicale din ce in ce mai ieftine si mai periculoase

Premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa-i prezinte "standardele de cost" pentru fiecare domeniu. Fondurile alocate sanatatii implica cumpararea de medicamente si produse medicale din ce in ce mai ieftine si proaste.

Pe hartie, un spital regional de urgenta, cu o suprafata de 108. 000 mp si o capacitate de 786 de locuri ar trebui sa coste fix 151,6 milioane de euro (1.404 euro/mp). Plafonarea costurilor implica achizitionarea de produse medicale ieftine, care pun in pericol sanatatea pacientilor.

"De doi ani de zile, pe o suma din ce in ce mai mica, spitalele cumpara aceeasi cantitate de materiale. Aceeasi cantitate la un cost mai bun, mai bun, mai bun, iar tifonul devine din ce in ce mai straveziu", a explicat, pentru Gandul, Mihnea Ioan Grecu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale ( AFPM ).

In Romania, 65% dintre produsele medicale din spitale provin din China, Pakistan si Coreea. Acestea nu sunt verificate insa la cumparare. Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM) verifica produsele doar in momentul in care exista incidente, spune Lazar Iordache, presedintele oficiului.

Managerii spitatelor au intalnit destule cazuri de produse ieftine si proaste: de la dezinfectant care ardea mainile chirurgilor, pana la ace spinale nesterile.

"Le-am dus la trei laboratoare, iar analizele au aratat ca erau infectate. Erau sigur infectate, dar la laboratorul ministerului a iesit ca erau OK. Eu atunci am informat pe toata lumea, inclusiv SRI. Ceva mai grav de atat nu exista, va dati seama, iti faci o injectie si mori in doua ore", spune a declarat managerul spitalului "Sf. Maria", Narcis Copca.

"Nu va pot spune cate camioane am intors din drum, asta nu se intampla in fiecare zi, dar se intampla. Au ajuns sa trimita vata minerala , in locul celei medicale la spital de ochi. Sunt si furnizori foarte seriosi, care te felicita daca faci asta, pentru ca unul care vinde asa ceva arunca o lumina proasta si asupra lor", a explicat, pentru Gandul, Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

 

Citeste si

Spitalele din Romania te supun riscului infectiilor cu bacterii mortale 

Managerii de spitale, obligati sa ascunda infectiile mortale!

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea