Social

#capsunar #spania #somaj #criza #constructii

Spaniolii se intorc la culesul capsunilor in defavoarea strainilor

Locurile de munca ale imigrantilor din Spania sunt amenintate de localnici . Prabusirea sectorului de constructii a crescut puternic rata somajului si acum spaniolii se cearta cu strainii pentru slujbe prost platite in agricultura.

Rata somajului in Spania a atins valoarea de 14% (dublul mediei europene). Andaluzia, o provincie agrara saraca, a fost lovita si mai greu si inregistra la sfarsitul lui 2008 un somaj de 22%.

Lipsa locurilor de munca creaza tensiuni din ce in ce mai puternice intre spanioli si imigranti si intre angajatori si sindicate, informeaza Cotidianul. 

Spaniolii ameninta cu proteste si ocuparea fermelor in cazul in care nu vor fi angajati in locul emigrantilor. Guvernul a initiat deja masuri pentru incurajarea intoarcerii imigrantilor in tarile de origine, mergand pana la a le promite ajutor de somaj , care poate ajunge pana la o valoare totala de 12.000 euro. Doar 1.400 de imigranti au acceptat oferta autoritatilor spaniole pana in luna februarie.

Contractele pentru munca agricola din 2009 au fost impartite in jumatate pentru straini si jumatate pentru spanioli sau cetateni cu rezidenta. Strainii sunt preferati pentru sunt mai priceputi decat localnicii.

Dupa adoptarea monedei euro in Spania, sectorul constructiilor a crescut foarte mult si astfel au ajuns straini in Spania pentru muncile agricole. Din cauza crizei financiare, un milion de spanioli care si-au pierdut locurile de munca sunt acum nevoiti sa se intoarca pe camp cu un salariu injumatatit.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea