Social

Spaga pentru trecerea bugetului

Daca cei de la guvern sint baieti destepti, pot negocia cu Viorel Hrebenciuc trecerea proiectului de buget prin Parlament. PSD a facut o oferta de negociere si e pregatit sa rescrie bugetul.

Gherila politica, dusa cu succes de PSD si PRM impotriva coalitiei guvernamentale care incearca de o luna inlocuirea lui Nastase si a lui Vacaroiu, ameninta si proiectul de buget pe anul 2006, care urmeaza sa fie trimis in Parlament, pina pe 15 octombrie, dupa cum a stabilit cabinetul Tariceanu. Senatorul PD Radu Berceanu a recunoscut ieri ca miercuri seara, la sedinta liderilor coalitiei de guvernamint, le-a atras colegilor sai atentia asupra acestui pericol.

PSD ar putea cere cota unica de 19%

Temerile Puterii sint justificate. Miron Mitrea a recunoscut: Vrem sa rescriem bugetul. PSD pregateste un buget alternativ, ne-a declarat ieri Miron Mitrea, secretarul general al PSD. Mai mult, dupa cum afirma un alt lider PSD, Serban Mihailescu , partidul va introduce, in timpul dezbaterilor pe buget, o motiune simpla pe tema fiscalitatii, la Senat. El mai spune ca in amendamentele pe care PSD le va depune la proiectul de buget s-ar putea sa propuna ridicarea cotei unice de la 16% la 19% si chiar marirea TVA, de la 19% la 22%.

Maestrul PSD in tirguri de culise, Viorel Hrebenciuc, a sintetizat negotul politic la care se va preta partidul: Daca cei de la guvern sint baieti destepti, pun deoparte 500 de miliarde de lei, iar la comisii sau in plen, cind li se va spune da-mi 3 miliarde pentru comuna X sau Y, le dau, si noi votam. Ar fi bine daca ar veni cu bugetul si la grupul PSD din Parlament, sa ni-l prezinte, asa e politicos.

Procedura de urgenta ca solutie de avarie

De cealalta parte, coalitia cauta inca solutii. Senatorul PD Radu Berceanu ne-a spus ieri ca nu s-a stabilit, inca, o strategie prin care coalitia sa incerce sa treaca rapid prin Parlament proiectul de buget fara mari modificari din partea Opozitiei. Berceanu a respins insa eventualitatea ca Executivul sa-si asume raspunderea guvernamentala pe legea bugetului , in cazul in care PSD si PRM ar bloca lucrarile. Motivul: Masura ar fi cam departe de democratie, bugetul trebuie dezbatut pe fata, este vorba de banul public, spune Berceanu. Ministrul liberal Bogdan Olteanu ne-a declarat ca, daca PSD si PRM hartuiesc legea bugetului pina in luna decembrie si incearca sa o modifice substantial, atunci coalitia ar putea propune procedura de urgenta in Parlament, metoda care ar conditiona timpul de vot la citeva zile.

Basescu vrea un buget justificat la centima

Presedintele Basescu a cerut guvernului schimbarea modalitatii de elaborare a bugetului, pentru a detalia fiecare ban cheltuit din contributia cetateanului. Inainte de a face aceste declaratii, presedintele s-a consultat cu partidele din coalitie, cu premierul Tariceanu si cu ministrul Finantelor, ne-au declarat oficiali de la Cotroceni. Presedintele Basescu vrea sa se detalieze fiecare rubrica din buget care, pina acum, avea o denumire generica dar care putea ascunde multe, cum ar fi: intretinere, reparatii, salarii etc. si nu doar pe cele privind investitiile. Un exemplu oferit se refera la banii care anual sint folositi, cu titlul chetuieli de intretinere, pentru repararea scolilor. Basescu vrea ca acum sa se scrie clar in buget cite scoli anume vor fi reparate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea