Social

#spaga #romania #coruptie

Spaga la romani: 574 RON pe an!

Romanii dau spaga anual, in medie, aproximativ 574 RON. Trei sferturi dintre ei cred ca coruptia a crescut in Romania in ultimii cinci ani.

Media anuala a spagilor ajunge aproape de 600 RON, potrivit unui sondaj CSOP realizat la comanda Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.

"Sondajul arata ca lipsa de condamnari in cazuri de coruptie determina o insatisfactie a cetatenilor in raport cu statul in care traiesc si cu increderea in acesta", a declarat pentru Gandul Alexandru Cumpanasu, director executiv al AID.

Daca numai 15% dintre cei 18.000.000 de cetateni activi (cu varsta peste 18 ani) ar da spaga, totalul sumelor tranzactionate pentru diverse "inlesniri" ajunge la 400 milioane de euro anual.

Potrivit sondajului, trei sferturi dintre romani cred ca, in ultimii cinci ani, coruptia a crescut in Romania, in timp ce doar 6% cred ca s-a redus.

Intre institutiile statului , Armata beneficiaza de cea mai mare increderedin partea populatiei, cu 51% dintre raspunsuri. Este urmata de Educatie (43%), primarii (39%), institutiile de sanatate publica (31%), Consiliul Judetean (26%), Prefectura (25%).

Doar 13% dintre romani, in total 2,3 milioane, recunosc ca au dat mita in ultimele 12 luni. 73% din populatia tarii crede ca nu poti reusi in Romania fara sa apelezi la mijloace mai putin legitime, cum ar fi mita sau traficul de influenta, potrivit sondajului citat de Gandul.



Citeste si

Andreea Marin Banica apara drepturile pacientilor si recunoaste: "Am dat spaga la medic"

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea