Social

#somn #canicula #insomnii #somn linistit #melatonina #teperatura

Somnul in noptile de vara

Temperatura ideala pentru a dormi bine este intre 18 – 22 grade Celsius, conform cercetarilor de specialitate, insa in ultimii ani, verile au devenit foarte calduroase in Romania, in special in zona de campie, acest lucru cauzand probleme de odihna chiar si persoanelor care intotdeauna adormeau usor.

Temperaturile ridicate altereaza somnul linistit. Conform unor cercetari recente s-a observat ca atunci cand este cald scade numarul orelor de somn profund din cauza trezilor multiple din timpul noptii. Pentru a putea adormi este necesara reducerea temperaturii corpului. In timpul verii aceasta scadere de temperatura este intarziata din cauza caldurii si, de aceea, adormim mai greu seara.

Pe de alta parte, se subliniaza faptul ca somnul este direct relationat cu secretia de melatonina, o substanta ce se elibereaza in creier in conditiile de intuneric si care provoaca somn. In timpul verii, avand mai multe ore de lumina decat de intuneric, melatonina produsa este secretata mai tarziu, ceea ce face ca somnul sa fie tulburat si sa creasca numarul persoanelor care sufera de insomnie.

Institutul de Investigari al Somnului din Spania a identificat si alte variabile importante ce influenteaza somnul in timpul verii, si anume obiceiurile de alimentatie si de igiena. Ambele se modifica odata cu intrarea in sezonul estival, dar mai ales in timpul vacantelor si concediilor, atunci cand se mananca si se bea mai mult decat in mod obisnuit, iar in unele cazuri somnul de dupa masa dureaza prea mult si la ore nepotrivite. De asemenea, oamenii obsinuiesc sa se culce si sa se trezeasca mai tarziu, lucru care modifica ritmul somnului.

Prin urmare, s-a ajuns la concluzia ca este mai greu sa ai un somn linistit vara decat iarna, mai ales in noptile foarte calduroase. Cu toate acestea, urmand cateva sfaturi simple, veti reusi sa va odihniti mai bine. Insa, cel mai important lucru este acela ca fiecare trebuie sa verifice ce anume il ajuta cel mai mult sa se bucure de un somn linistit si odihnitor.
 

Aer conditionat sau ventilator?

In timpul noptii trebuie evitat curentul, de aceea se recomanda ca ventilatorul sa nu fie orientat catre patul in care dormiti. Aerul conditionat usuca foarte tare mediul si poate face rau cailor respiratorii.
 

“Nu” nervilor in timpul somnului

Caldura din timpul noptii nu va dura pentru totdeauna, de aceea este bine sa nu fiti nervosi sau coplesiti din cauza acestui lucru in momentul in care mergeti la somn. In schimb o starea de nervozitate poate sa agraveze in timp problemele de insomnie.
 

Sfaturi sanatoase

1. Umeziti ceafa. Este un truc foarte bun de folosit inainte de a va culca si chiar in timpul noptii pentru a avea un somn linistit si odihnitor.

2. Sa nu aveti sieste prea lungi. Siesta este recomandata si utila, dar nu trebuie sa dureze mai mult de 20 de minute, pentru ca astfel veti intra intr-un somn profund, iar noaptea somnul va fi tulburat.

3. Nu abuzati de bauturile alcoolice. Vara exista tendinta de a consuma mai multe bauturi alcoolice, dar acestea tulbura somnul si cel mai bine este sa le evitati.

4. Evitati mesele copioase. Nu se recomanda sa mancati proteine sau sa aveti mese copioase inainte de culcare.

5. Mentineti un ritm constant. Este necesar sa va culcati si sa va treziti la aceleasi ore, pentru a va regla ciclul de somn si veghe.
 

Ciclurile somnului

Somnul nu are un curs linear, ci se compune din cicluri de o ora si jumatate si fiecare la randul ei se subdivide in cinci faze. Prima fata dureaza doar cateva minute si se intampla in momentul in care adormim. Urmatoarea faza are aproximativ 20 de minute si este faza somnului usor. A treia si a patra faza corespund somnului recuperator si a cincea faza viselor. Cateva minute inainte de terminarea acestei faze ne aflam in stare in care ne putem trezi insa normal este sa inceapa un nou ciclu si fazele se repeta.

Melatonina este un hormon secretat de glanda pineala localizata in creier. Nivelul sau in organism variaza in functie de ciclurile zilei si noptii.

In colectia Salterra, gasesti salteaua, perna, pilota sau asternutul care ti se potrivesc cel mai bine. Cand alegi un produs din colectia Salterra, stii ca ai facut o investitie pe termen lung in confortul si sanatatea ta.
 

Sursa foto: buteykovancouver.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea