Social

Somerii nu se inghesuie sa treaca pe salariu

Aglomeratie, sute de persoane cu CV-uri in mana privind tematoare la angajatori, someri, studenti si elevi s-au prezentat ieri la Bursa Generala a Locurilor de Munca, care a avut loc in Bucuresti la Clubul scolar nr. 2 din Capitala.

Intrebari ca: "si daca nu avem experienta nu exista sanse?" sau "Daca am 56 de ani e vreo problema?" se auzeau cel mai adesea la mesele angajatorilor.

"Din totalul ofertei 50% se adreseaza muncitorilor calificati, mai ales pe sectorul constructii, iar la studii superioare se cauta inginerii tot din constructii sau instalatii", spune directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, Dumitru Pelican.

Firmele au oferit foarte multe posturi de agent de paza, dulgheri, zidari, sudori sau confectioneri, insa oamenii nu prea s-au ingramadit. Daca anumite societati se puteau lauda cu zece sau 20 de CV-uri depuse de doritori, altele nu primisera niciunul. "Nu numai ca nu am primit vreo oferta, dar nici macar nu s-au oprit sa intrebe", spune dezamagita reprezentanta unei firme.

Daca tinerii nu se indreptau catre toate firmele din teama ca vor fi intrebati de experienta, cei mai varstnici se temeau ca vor fi preferati cei "cu mai multa vana", cum ne-a spus un domn de 54 de ani.

Printre nemultumirile candidatilor se numara si salariul mic care le era propus. "Am lucrat ca lacatus mecanic timp de 34 de ani si acum sunt in somaj. Ei ar vrea sa lucram un program infernal pe bani putini. M-au intrebat daca pot sa suport efortul, mi-au zis ca daca pot sa muncesc ca unul de 20 de ani, atunci poate o sa ma plateasca ca pe unul de 20", explica domnul Constantin, in varsta de 57 de ani.

Cei mai entuziasmati au fost insa elevii de clasa a X-a si a XII-a veniti cu profesorii la bursa. Ei s-au indreptat spre posturi cum ar fi ajutor de ospatar, bucatari sau vanzatori, sperand sa obtina un loc de munca pentru perioada verii si chiar si dupa, daca angajatorii vor manifesta putina ingaduinta.

Joburi fara cautare

La Bursa locurilor de munca , organizata ieri, la Constanta si, pentru prima oara, la Medgidia si Mangalia, cele 5.200 joburi puse la bataie au fost "licitate" de circa 3.200 de amatori, majoritatea tineri. De cea mai mare cautare s-au bucurat ofertele in turism, alimentatie publica , cosmetica si comert.

63 de ieseni, angajati la Bursa locurilor de munca

Aproape 1.600 de slujbe le-au fost oferite ieri iesenilor in cadrul Bursei generale a locurilor de munca. Bursa, care s-a desfasurat atat in municipiul Iasi, cat si in orasul Pascani, a reunit peste 100 de societati comerciale. In urma Bursei de ieri, 63 de persoane au fost angajate pe loc, iar alte 1.000 sunt asteptate la un al doilea interviu , in vederea incadrarii.

Zeci de joburi pentru timiseni

Bursa generala a locurilor de munca a fost organizata in Timis, la Timisoara, Lugoj, Faget, Buzias, Sannicolau Mare si Jimbolia. Conform datelor furnizate de Florin Unguras, inspector de specialitate in cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), peste 2.000 de timiseni si-au cautat ieri de lucru in cadrul Bursei. Dintre acestia, au fost selectati deja pentru un job aproape 1.700. La Timisoara, 59 de agenti economici au selectat 1.400 de candidati, din cei 2.000 de participanti.

Imbulzeala pentru o slujba la Brasov

98 de firme au pus la bataie, in Brasov, peste 1.500 de locuri de munca pentru 130 de meserii. Oferta larga a adunat 1.000 de persoane care au venit chiar si din judetul Covasna , dar si multi studenti. Pentru persoanele cu studii medii, cele mai cautate locuri de munca au fost cele din alimentatia publica, constructii si prelucrari prin aschiere. In cazul celor cu studii superioare, firmele i-au "vanat" pe specialistii in IT, dar si pe inginerii mecanici si electronisti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea