Social

#bugetari #disponibilizare #salariu

Somer sau angajat platit cu 20% mai putin?

In timp ce Guvernul planuieste concedierea a zeci de mii de bugetari, specialistii din domeniul privat propun o alternativa: reducerea salariului sau a zilelor de munca.

Cifrele avansate de oficiali cu privire la reducerile de personal din institutiile statului variaza de la 75.000 la 100.000 de locuri de munca pierdute.

Aceasta ar putea fi insa o solutie proasta pentru reducerea cheltuielilor, crede analistul economic Ilie Serbanescu . In urma concedierilor, statul nu va mai incasa contributii sociale si impozite, dar va fi nevoit sa suplimenteze bugetul pentru ajutorul de somaj.

"Cu oameni dati afara nu scapi de cheltuieli. Acest lucru se va intampla in mod real doar cu reduceri de salarii, cand ies mai putini bani din buzunarul statului", a explicat Serbanescu pentru Evenimentul Zilei.

In Ungaria, bugetul a fost echilibrat cu ajutorul scaderii salariilor bugetarilor cu 20%, solutie care ar putea fi aplicata si in Romania. Prim ministrul si-a asumat insa inghetarea salariilor .

Potrivit unui calcul al analistului economic Dragos Cabat , o reducere a salariilor cu 10% s-ar traduce prin scaderea cu 2% a cheltuielilor bugetare. Deficitul bugetar ar fi deasemenea redus cu 0,75% din produsul intern brut.

Nici Loreda Dragomir, director operational la Stanton Chase International, nu vede in concedieri o solutie. Ea propune somaj tehnic pentru perioade limitate, schimbarea joburilor din full time in part time si reducerea saptamanii de lucru de la cinci la patru zile sau, in caz extrem, chiar la trei zile.

 

Citeste si 

75.000 de bugetari, disponibilizati in 2010

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea