Social

#somaj extins #piata mondiala #munca

Somajul s-a extins rapid, afectand piata mondiala a muncii

Somajul continua sa creasca la nivel mondial, din cauza crizei financiare, insa tarile cu o forta de munca flexibila sunt cele mai afectate.

In acest context, fenomenul creaza inegalitati majore intre salariatii tineri si cei varstnici, dar si intre imigranti si angajatii temporari, informeaza AFP.

OCDE si Organizatia Internationala a Muncii (OIM) estimeaza ca numarul somerilor ar putea urca cu pana la 20-25 milioane de persoane in toata lumea, pana in 2010, atingand un record de 210 milioane someri la sfarsitul lui 2009.

Multe persoane si-au pierdut locul de munca de la sfarsitul lui 2007, in Statele Unite, Irlanda si Spania, in contextul in care piata imobiliara a fost afectata de criza creditelor . Acest fenomen a afectat in 2008 majoritatea economiilor puternice, inclusiv cea a Germaniei.

Bancile, sectorul constructiilor, piata auto, a otelului si telecomunicatiilor au intreprins reduceri masive de personal. Astfel, unii sindicalisti au formulat idea conform careia criza financiara este, cateodata, un pretext pentru disponibilizari .

"Prin amploare, cresterea somajului va afecta tot globul. Dar cei mai vulnerabili, tinerii si cei necalificati, vor intampina dificultati in gasirea unui loc de munca decent, dupa incheierea crizei. Intr-un stat cu un numar mare de contracte temporare, somajul va creste mai repede", a declarat Raymond Torres, directorul Institutului de studii sociale din cadrul OIM.

In Marea Britanie, tinerii sunt printre cei mai afectati de somaj, care a revenit la nivelul din 1999, situatia fiind similara in Suedia, care prevede cea mai dura recesiune din ultimii 30 de ani.

In Spania, numarul somerilor a urcat in 2009, mai ales din cauza disponibilizarilor angajatilor din sectorul constructiilor si a imigrantilor cu pregatire slaba. Si in China, aproximativ sase milioane de persoane s-au intors in provincie dupa ce si-au pierdut locul de munca din oras.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea