Social

Solutia disperarii: Geoana mareste pensia si de opt ori

Liderul PSD s-a lansat intr-un populism absolut: vrea pensie minima garantata, al carei nivel sa fie de pina la opt ori mai mare decit cele mai mici pensii de azi. Daca isi facea calculele, probabil ca n-ar mai fi promis.

Mircea Geoana a anuntat, la Vaslui, in timpul unei intilniri cu pensionarii, ca PSD doreste introducerea pensiei minim garantate pentru un trai decent al tuturor pensionarilor din Romania. Conform calculului nostru, pentru cosul zilnic al unui pensionar e nevoie de sapte-opt milioane de lei, a spus Geoana, estimind astfel, implicit, si cit ar trebui sa fie, in opinia PSD, pensia garantata.

Potrivit statisticilor Casei Nationale de Pensii, in ianuarie 2006, pensia medie in sistemul de asigurari sociale de stat a fost de 3,01 milioane de lei vechi. In sistem sint 4,6 milioane de pensionari . Insa mai sint peste un milion de pensionari in agricultura, iar aici pensia medie este de 1,12 milioane. Asadar, Geoana ar vrea ca pensia minima sa creasca, pentru cei din sistemul de asigurari sociale de stat, de o data si jumatate, si, pentru agricultori , de aproape opt ori. Daca ar fi asa, bugetul Casei de Pensii ar trebui suplimentat cu 276.000 de miliarde de lei vechi, pentru prima categorie de pensionari, pentru ca atit ar insemna efortul bugetar suplimentar pe un an. La agricultori, ar fi nevoie, in plus, de 84.000 de miliarde de lei vechi. Asadar, daca Geoana vrea sa garanteze o pensie de opt milioane de lei vechi lunar (aproximativ egala cu salariul mediu net in Romania), va trebui sa gaseasca 360.000 de miliarde de lei vechi, adica mai mult de zece miliarde de euro anual, adica echivalentul a 13% din PIB-ul Romaniei. In cazul, extrem de putin probabil, in care aceasta promisiune populista s-ar si materializa, efortul ar trebui suportat de cei patru milioane de salariati - cam 2.500 de euro anual pentru fiecare.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea