Social

#schema vaccinare # rotateq # rotarix #efecte vaccin #rotavirus

Socant! Doi bebelusi, morti din cauza vaccinurilor contra rotavirusului

Doi bebelusi au murit, in Franta, dupa ce au fost vaccinati pentru a fi protejati de gastroenterita, arata Agentia franceza pentru siguranta medicamentelor (ANSM). Cele doua vaccinuri administrate au fost Rotarix si Rotateq, utilizate si in Romania.

Cei doi bebelusi au decedat, in 2012 si in 2014, insa ancheta minutioasa a autoritatilor franceze s-a incheiat abia acum. "Decesele au fost cauzate de complicatii intestinale grave acute", se arata intr-un comunica ANSM, citat de Le Parisien. Reprezentantii Agentiei se arata preocupati cu privire la "evenimente indezirabile, dar rare", dupa cum le catalogheaza, insa presa franceza sustine ca cele doua cazuri nu sunt incidente izolate si ca vaccinurile contra gastroenteritei au provocat afectiuni grave si altor copii.

Unul dintre copii a murit la cateva zile dupa injectia cu Rotarix (fabricat de laboratorul GSK), iar celalalt dupa ce i-a fost administrat vaccinul Rotateq (fabricat de Sanofi Pasteur MSD), informează Le Parisien, citat de Mediafax.

Institutul de cercetare Rand Corporation, din SUA, a stabilit anul trecut ca anumite vaccinuri orale, precum Rotarix si Rotateq, ar putea declansa reactii grave, scrie Mediafax. "Aceste reactii sunt extrem de rare si trebuie evaluate in raport cu efectele protective pe care le furnizeaza", spuneau specialistii, explicand ca "riscul este foarte mic", cu 1,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotarix si 5,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotateq.

Vaccinurile Rotarix si Rotateq sunt utilizate si in Romania, insa la noi in tara sunt facultative, neintrand in schema obligatorie de vaccinare.

Foto: hmhb-hawaii.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea