Social

Soarta Kosovo decisa la Summitul NATO de la Bucuresti

Desi independenta Kosovo a fost recunoscuta de majoritatea statelor Occidentale, viitorul noului stat pe harta Europei este inca incert. In acest moment, Serbia, marele perdant din aceasta ecuatie, se bazeaza pe sprijinul Rusiei pentru a reusi sa recastige, macar strategic, controlul in zona Balcanilor. Alaturi de Rusia si Serbia se afla pentru moment si Romania, dar autoritatile de la Bucuresti sunt puse intr-o situatie ingrata. Pe de o parte tara noastra face parte din NATO, si ar trebui sa sustina pozitia americanilor in chestiunea Kosovo, iar pe de alta parte, calculele electorale interne si afinitatea romanilor pentru sarbi ii obliga sa fie de partea Serbiei. Lucrurile s-ar putea clarifica la summitul NATO de la Bucuresti, din 2-4 aprilie. Miza acestei reuniuni este aderarea Albaniei la NATO. Daca acest lucru se intampla, Kosovo s-ar putea baza, formal, pe sustinerea armata a Aliantei. Daca Rusia reuseste sa impiedice acest lucru, Moscova va transmite un semnal foarte clar privind influenta sa in Balcani .

Pozitia Romaniei

Pentru Romania miza e uriasa. Aderarea Albaniei la NATO in cadrul summit-ului de la Bucuresti ar insemna o palma Serbiei. Si asta dupa ce statul roman s-a angajat sa nu recunoasca independenta Kosovo si sa-i ajute pe sarbi. Acest lucru pare sa il confirme si ultimele declaratii ale oficialilor romani. Saptamana aceasta, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca "Bucurestiul ar trebui sa fie un pod intre Belgrad si tandemul NATO - Uniunea Europeana pentru a impunatati relatiile deteriorate de proclamarea independentei provincieie Kosovo." Cu alte cuvinte, vom incerca sa impacam si capra si varza. Sa nu-i suparam pe americani, dar sa dam senzatia ca ii sprijinim si pe sarbi. Cea mai buna solutie pentru Bucuresti pare sa fie o amanare a deciziei. Dar si aici riscurile sunt mari, pentru ca ar insemna sa ne situam pe alta pozitie decat aliatii americani. Iar lucrurile se complica si mai mult odata cu intrarea pe fir a Rusiei.

Marele tar Putin

Marea surpriza a summit-ului NATO de la Bucuresti a fost confirmarea venirii in Romania a presedintelui rus, Vladimir Putin. Confirmarea a venit cu putin timp inainte de proclamarea independentei Kosovo, semn ca oficialii de la Kremlin stiau de planul Occidentului pentru Balcani. Rusia va incerca la Bucuresti, prin vocea lui Putin, sa blocheze aderarea Albaniei la NATO. Presedintele rus va avea insa de infruntat pozitia americanilor. Saptamana trecuta, un oficial american din departamentul apararii a a anuntat ca "Albania, Croatia si Macedonia sunt considerati parteneri strategici ai Statelor Unite si se califica pentru a deveni membri ai NATO." Acesta a subliniat ca cele trei state au facut progrese notabile in reformarea si modernizarea institutiilor raspunzatoare de aparare. Nu au fost date exemple, dar probabil ca nu acesta a fost criteriul decisiv. Toti analistii militari stiu ca, cel putin in cazul Albaniei, nu se poate vorbi de modernizarea infrastructurii armatei. Miza ramane una geo-strategica.

Kosovo, Albania, NATO

Ce ar insemna aderarea Albaniei la NATO? Un sprijin neasteptat pentru Kosovo. Majoritatea analistilor Occidentali, indiferent de tabara in care se afla, au cazut de acord in privinta unui singur aspect: nu se justifica mentinerea pe harta Europei a doua state albaneze. Asa ca, mai devreme sau mai tarziu, Kosovo se va uni cu Albania. Planul occidentalilor este ca un prim pas sa fie facut prin aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana. Daca la Bucuresti Albania devine membru NATO, statutul sau de paznic oficial al provinciei Kosovo capata o cu totul alta greutate. Iar Rusia se va vedea nevoita, treptat, sa-si retraga influenta din Balcani. Potrivit strategilor Occidentali, urmatorul pas pentru ca acest scenariu sa fie viabil, este includerea Serbiei in Uniunea Europeana. Chiar cu riscul ca aceasta decizie sa duca la izbucnirea unui razboi civil la Belgrad. In schimb, daca Rusia reuseste sa blocheze aderarea Albaniei la NATO, Moscova va castiga o batalie decisiva care va inclina categoric balanta in favoarea sa in privinta influentei in Balcani. Ar fi o palma data Occidentului si ar asigura Rusiei castiguri economice substantiale prin investitiile strategice din aceasta zona.

Cu ochii la "Marele Licurici"

Romania va fi gazda summit-ului NATO de la Bucuresti, unde se va decide soarta Kosovo. Oficialii romani spera la mai mult. Vor sa fie nu doar gazde primitoare, ci si mediatori intre marile puteri in aceasta chestiune. Numai ca e greu de crezut ca diplomatii nostri vor putea sa faca fata jocurilor de culise dintre Rusia si SUA. Asa ca, cel mai probabil, Bucurestiul va trebui sa aleaga o tabara. Sprijinul pentru aderarea Albaniei la NATO, ar insemna in limbaj diplomatic o recunoastere a independentei Kosovo. De remarcat ca, saptamana trecuta, fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, a declarat deja ca, in opinia sa, Romania si-a tradat aliatii americani prin pozitia exprimata in cazul Kosovo. In schimb, daca Romania se va situa de partea Rusiei si a Serbiei, il vom supara pe "Marele Licurici." Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea