Social

Soarele creeaza dependenta?

Fiecare dintre noi vrea sa aiba pielea ciocolatie si stralucitoare. Este posibil sa devenim dependenti de razele ultraviolete. Cel putin asa sustin cercetatorii americani.

Oamenii de stiinta din SUA au descoperit in urma unor studii ca pasionatii de ultraviolete care se expun la soare un timp indelungat sau care merg adesea la solar prezinta caracteristici similare cu persoanele dependente de alcool sau droguri. Conform unor statistici aparute in Journal of the American Medical Association, cazurile de cancer de piele (exceptand melanomul) s-au triplat in ultimii 30 de ani. Cresterea numarului bolnavilor de cancer cutanat a determinat lansare a numeroase campanii pentru informarea populatiei despre consecintele negative pe care le poate avea expunerea indelungata si neprotejata la soare. Insa aceste campanii nu au avut efectul scontat, deoarece tot mai multe persoane se bronzeaza la solar sau stau timp indelungat la soare. Explicatia pentru acest lucru este, asa cum crede doctorul Richard Wagner de la Universitatea de Medicina din Texas, dependenta de bronz.

STUDIU. Pentru a demonstra aceasta idee, Wagner a creat doua chestionare pentru a intervieva 145 de persoane care frecventau plajele din Galveston (SUA). Primul chestionar era similar celor folosit pentru a depista dependenta de alcool . Chestionarul cuprindea patru intrebari la care subiectii au raspuns cu da sau nu. Cel de-al doilea chestionar era alcatuit din sapte intrebari care aveau la baza normele internationale cuprinse in Manualul de Diagnostic si Statistica �� editia a IV-a. Cu ajutorul acestor instrumente medicii puteau observa aparitia la cei intervievati a problemelor specifice dependentei de o substanta (de orice natura). In urma primului set de intrebari rezultatele au aratat ca 26% dintre subiecti sunt dependenti de bronz, iar raspunsurile la cel de-al doilea chestionar au indicat un procent mai mare, de 53%. Totusi, motivele pentru care s-a creat aceasta dependenta de expunerea la radiatiile ultraviolete raman inca necunoscute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea