Social

Siretul a ajuns cit Dunarea

Apele au ajuns si in resedinte de judet: Braila, Bacau, Galati, Constanta. Volumul precipitatiilor este cel mai mare din ultima suta de ani. Daca ploile nu se opresc, sint sanse sa avem inundatii mai mari decit cele din 1970. Pericolul e departe de a fi trecut: azi se asteapta noi viituri pe Siret, Dunare, Mures, Trotus si Olt. Siretul a ajuns aseara la debite similare Dunarii si ameninta sa rupa un pod rutier si feroviar ce leaga judetele Galati si Vrancea.

Furia apelor nu se opreste. Dunarea si riul Siret ameninta sa se reverse si sa inunde tot ce le sta in cale. Riurile vor avea debite nemaiintilnite pina acum. Meteorologii spun ca, in ultima suta de ani, Romania nu s-a mai confruntat cu astfel de ploi.

Siretul si Dunarea sint pe cale sa produca inundatii mari in cursul zilei de azi. Sint zone ca Maracanesti si Calimanesti care sint in pericol de inundare, debitul Siretului inregistrind o crestere de treizeci de ori mai mare fata de normal, spune Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Nici Dunarea nu sta mai bine, potrivit specialistilor debitul fluviului in dreptul localitatii Galati a ajuns la 11.000 de metri cubi pe secunda, adica de trei ori mai mare decit debitul care era normal. In plus, aproape toate riurile din tara sint la cota de atentie sau deja au depasit-o. Potrivit specialistilor, riurile au inregistrat debite care nu au mai fost intilnite de 130 de ani. Inundatiile din acest an le-au intrecut cu mult pe cele din 1970.

Autoritatile din Galati au fost deja avertizate ca in decursul zilei de azi se asteapta o viitura. Totodata, Ion Sandu , directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie, a adaugat ca in Vrancea si Bacau se inregistreaza debite istorice, care nu au mai fost consemnate de 500-1.000 de ani si ca situatia este din ce in ce mai grava. Probleme critice sint si pe culoarul Tataru-Rimnicu Sarat, unde debitele vor fi de trei ori mai mari decit cele intilnite in ultimii 1.000 de ani. Pentru miine se asteapta viituri pe riurile Bistrita, Trotus, Putna, Olt, Teleorman si Ialomita.

Solutiile autoritatilor nu dau randament

Autoritatile analizeaza cum ar putea sa evite noi pagube civile. Astfel, in decursul zilei de ieri, specialistii impreuna cu reprezentantii Aquaproiect, firma care a proiectat lucrarile hidrotehnice in zonele care risca sa fie inundate, nu au putut gasi solutii concrete. Potrivit specialistilor, problema o reprezinta lipsa zonelor preinundabile. Multe zone care ar fi trebuit sa fie ca rezerva pentru stabilizarea riului nu mai sint in proprietatea statului, cum ar fi trebuit sa fie, spune Sorin Rindasu, sef de dispecerat la Agentia Nationala Apele Romane.

Hidroelectrica zice ca nu se sparge nici un baraj

Aproape toate barajele din Romania apartin Hidroelectrica, iar directorul companiei, Traian Oprea, sustine ca nu exista nici un pericol chiar si la aceste debite. Toate barajele sint expertizate anual, de o comisie numita prin ordin al ministrului Mediului. Aceasta face un raport complet si, daca ni se spune ca avem de remediat ceva, aceasta lucrare se executa de urgenta, inaintea oricarei alte lucrari hidrotehnice, spune Oprea.

Potopul este gestionat de 1.200 de oameni

Ministerul Administratiei si Internelor a mobilizat in toata tara 1.200 de persoane care sa gestioneze situatia. In plus, au fost trimise 117 autospeciale , 17 autocamioane, 11 autoturisme de teren, 9 barci pneumatice si 42 motopompe. De asemenea, trei elicoptere ale Unitatii Speciale de Aviatie se afla in zonele afectate de inundatii, fiind in masura sa intervina si sa ajute la evacuarea persoanelor.

Doar 30% dintre terenurile agricole distruse au asigurare

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Nicolae Lazin, a declarat ca suprafata totala a terenurilor inundate din luna aprilie pina in prezent este de 435.015 hectare, dintre care 343.211 sint cultivate. 97.540 de hectare au fost distruse in totalitate, doar 31,8% dintre aceste terenuri fiind asigurate. In schimb, suprafetele inundate partial stau mai bine la capitolul asigurarilor, 44% dintre ele fiind asigurate. Cultura cea mai afectata este cea de griu, a afirmat Lazin, care a adaugat ca au avut de suferit si culturile de floarea-soarelui si rapita.

Ploaie multa, curent scump

Hidroelectrica intentioneaza sa-si suplimenteze cu 25% cantitatea de energie produsa suplimentar din cauza ploilor, ne-a declarat directorul companiei, Traian Oprea. Energia produsa in hidrocentrale are cel mai mic pret, asa ca ne-am fi asteptat la o factura la electricitate ceva mai subtire. Gresit, cel putin pentru moment Nu putem schimba preturile decit in decembrie, spune Nicolae Opris , presedintele ANRE.

Azi ploua, pina marti va fi soare

Ploaia va continua si azi, iar apoi va face o pauza pina martea viitoare, potrivit specialistilor. Nu putem prevedea cu exactitate ce se va intimpla peste 5 zile, deoarece clima este foarte instabila din cauza curentilor de aer si a presiunii atmosferice foarte mari, spune Ion Sandu, directorul de la Administratia Nationala de Meteorologie. Totodata, el a adaugat ca acest fenomen nu se limiteaza numai la Romania, ci si la tari precum Rusia si Portugalia. Chiar daca ANM avertizeaza autoritatile despre inundatiile care vor veni, Sandu sustine ca nu se poate face fata fenomenelor meteorologice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea