Social

Sinistratii mai au de asteptat pana la preluarea caselor

Fie ca sunt in curs de finalizare, fie ca au fost luate de vant sau ca nu au nici un fel de sursa de caldura, casele sinistratilor din Romania continua sa ramana un vis pentru cei ramasi in urma cu cateva luni fara adapost.


In Vrancea, unul dintre judetele cele mai afectate de calamitatile din acest an, desi constructia a 146 de case trebuia finalizata pe 18 decembrie, lucrarile inca se afla pe ultima suta de metri.


92 de containere de la guvern pentru Vrancea


"Abia acum cateva zile am semnat pentru unele finisaje , care nu erau incluse in contractele initiale", spune Clement Mocanu, patronul de la American Romanian Company Targu Carbunesti, firma care are incheiat contract cu Agentia Nationala de Locuinte (ANL) pentru construirea caselor la Botarlau, judetul Vrancea, si la Otelec si Foeni, judetul Timis. Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, spune ca "in Vrancea se construiesc prin ANL locuinte numai in patru locatii, unde s-a pornit foarte tarziu si nu a depins de noi. In 146 de case, care vor fi gata saptamana aceasta, oamenii se vor putea muta, iar in alte zone - Gura Vaii, de exemplu - terenul a fost predat foarte tarziu. S-au turnat fundatiile, insa vom fi gata abia in primavara". Ministrul Borbely sustine ca pentru acele familii carora nu li s-au finalizat locuintele, si nu au unde sa locuiasca, "tocmai s-a terminat livrarea a 365 de module in sase judete - Bacau, Galati, Giurgiu, Olt, Teleorman si Vrancea, dintre care 214 au fost achizitionate din rezervele statului". Potrivit prefectului judetului Vrancea, Ion Oprea, 92 dintre containerele ajunse aici sunt de la guvern. "La solicitarile primarilor au fost distribuite in teritoriu, sunt montate, urmand ca astazi (n.r. - ieri) sa se faca bransarea la sursele de energie electrica", a mai adaugat prefectul.


Case la 50 milioane de lei vechi


Desi, potrivit autoritatilor locale, "stadiul lucrarilor este foarte, foarte bun, iar casele sunt toate ridicate", constructorul abia s-a apucat de finisaje. In plus, in contractele incheiate de ANL, nu era prevazut ca locuintele vor fi dotate cu vreo sursa de incalzire. Din totalul de case construite prin ANL, numai in doua case sunt locuite. "Sunt mutate doua familii inca din luna octombrie, cand au fost date in folosinta primele doua case. In prezent, autoritatile locale fac demersuri pentru ca proprietarii sa ajunga la case, sa faca curatenie si sa dea o mana de ajutor...", mai spune prefectul de Vrancea. Referitor la propriile performantele de anul acesta, Clement Mocanu spune: "Am executat peste 400 de locuinte. In Vrancea, casele au fost facute din caramida, si pretul uneia este cam de 50 milioane lei vechi. In Timis, pretul a fost unic, aproximativ 189 de euro pe metru patrat construit. Oricum, cei care au participat nu au facut-o pentru bani, ci au pus mult suflet".


Borbely sustine ca sinistratii din Harghita nu raman pe drumuri


Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, sustine ca fondurile alocate de guvern pentru refacerea infrastructurii si caselor din Harghita afectate de inundatiile din vara acestui an - 227 miliarde de lei vechi - "au fost cheltuite judicios". Borbely a declarat ieri, in timpul unei vizite, ca "in judet nu raman sinistrati fara un acoperis deasupra capului ", locuintele distruse de inundatii fiind reconstruite, cu exceptia cazurilor in care oamenii au optat sa si le ridice singuri, in timp, dupa modelul dorit.








Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea