Social

Sindicatul Solidaritatea a acceptat oferta salariala a administratiei ArcelorMittal Galati

Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a hotarat, luni, sa accepte ultima oferta a patronatului si sa semneze actul aditional la contractul colectiv de munca aplicabil in acest an, liderii sindicali punand esecul pe seama lipsei de sustinere din partea membrilor.

"Am luat decizia pe care am fost obligati sa o luam. Fortati de imprejurari, fortati de situatie - combinatul nu are acum contract colectiv de munca , iar patronatul putea sa aplice clauzele inferioare existente la nivel de ramura siderurgica - si fortati de votul oamenilor, am decis sa semnam actul aditional in forma acceptata de colegii nostri de la celelalte sindicate, cu acel adaos oferit saptamana trecuta de administratie, referitor la sporirea promovarilor", a declarat, luni, presedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea, Ilinca Diaconu, citat de corespondentul NewsIn.

Aceasta a mai spus ca, probabil, administratia ArcelorMittal Galati ii va invita in curand pe liderii Solidaritatea sa semneze la randul lor documentul care reglementeaza regimul de salarizare aplicabil in acest an in unitate. Actul a fost asumat inca de pe 9 aprilie de liderii altor doua organizatii sindicale mari de pe platforma siderurgica galateana: Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindictelor Libere (UTSL).

Documentul prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei angajatilor ArcelorMittal Galati, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum. La aceste clauze se adauga oferta suplimentara prezentata saptamana trecuta de patronat, care prevede cresterea procentului de promovare a angajatilor de la 25% la 45%.

Pana acum, Solidaritatea a repins aceste propuneri, cerand acordarea unei cresteri salariale de 275 de lei, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

Liderii Solidaritatea nu au dorit sa-si asume esecul pe care l-au inregistrat in negocierile cu patronatul. In schimb, Ilinca Diaconu i-a acuzat pe siderurgistii galateni ca nu au acordat suficienta sustinere sindicatului, astfel incat acesta sa-si poata mentine propriile revendicari salariale si a nu fi fortat sa accepte oferta salariala avansata de patronat.

"Pentru prima data, sunt suparata pe siderurgisti", a declarat, luni, Ilinca Diaconu. Intrebata daca acest compromis va fi urmat de demisii la varful sindicatului, presedintele coordonator al Solidaritatii a raspuns negativ. "Nu este vehiculata nici o varianta de demisie pentru ca asta ar fi o dovada de lasitate in momentul actual. Noi trebuie sa ne pregatim temeinic pentru negocierile salariale pe contractul colectiv de munca de anul viitor, negocieri care vor incepe in aceasta toamna, pe 1 octombrie", a spus Ilinca Diaconu.

Purtatorul de cuvant al companiei ArcelorMittal Galati, Dorian Dumitrescu, a refuzat sa comenteze decizia de luni a sindicatului Solidaritatea.

Forum, o alta organizatie sindicala de pe platforma care, alaturi de Solidaritatea, a respins ofertele de pana acum ale administratiei, a convocat luni dupa-amiaza o sedinta a biroului executiv, in care sa decida daca accepta sau nu ultima propunere a patronatului. Liderii Forum nu au luat o decizie pana la ora difuzarii acestei stiri, insa este asteptat un raspuns similar celui anuntat deja de Solidaritatea.

Procesul de negociere a drepturilor salariale aplicabile in acest an la ArcelorMittal Galati a demarat in decembrie 2007. Toate cele patru forte sindicale din combinat - FSS-Metarom, UTSL, Forum si Solidaritatea - au respins propunerile administratiei si au declansat conflictul de interese in februarie.

Doua luni mai tarziu, pe 9 aprilie, FSS-Metarom si UTSL au semnat un acord salarial cu patronatul, in timp ce Solidaritatea si Forum si-au mentinut pozitia de forta. Pe 14 aprilie, Solidaritatea a declansat greva generala, suspendata si declarata ilegala doua zile mai tarziu de instantele locale. Cele doua organizatii sindicale au declansat din nou, pe 3 iunie, conflictul de interese, iar saptamana trecuta patronatul a plusat sensibil oferta salariala anterioara.

Intre momentul grevei din aprilie si cel al declansarii noului conflict din iunie, compania a inceput sa acorde retroactiv, de la 1 ianuarie 2008, drepturile salariale convenite cu FSS-Metarom si UTSL, iar la finele lunii mai a cerut Tribunalului Galati sa recunoasca legitimitatea acordului semnat cu cele doua organizatii si sa oblige Directia Judeteana de Munca sa inregistreze acel document, chiar daca nu are semnatura tuturor parteneterilor de negociere. Procesul este in desfasurare.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea