Social

Sindicatul halatelor albe se separa de Colegiul lui Cinteza

Medicii cu salarii mici au hotarit sa isi faca sindicate in functie de specialitatea pe care o au pentru a cere Guvernului marirea salariilor. Presedintele Colegiului Medicilor, Mircea Cinteza , recunoaste ca el nu putea negocia leafa cadrelor medicale.

Salariile mici i-au determinat pe medici sa inceapa demersurile pentru a-si face sindicate diferite de Colegiul Medicilor din Romania ( CMR ). Serban Bubenek, director medical adjunct al Institutului C.C. Iliescu din Bucuresti, a declarat ca de 15 ani CMR nu a reusit sa rezolve problema salarizarii doctorilor si ca nu poti cere medicilor profesionalism european, in conditiile in care retributiile pentru performante sint mai mici decit salariile angajatilor care fac curatenie intr-o firma privata.

Cel mult 16 milioane salariul

Sindicatele vor fi organizate in functie de specialitatile medicale si vor negocia cu Guvernul drepturile salariale. Deocamdata 400 de medici din sectiile de Reanimare, Anestezie si Terapie intensiva au depus o cerere la Tribunalul Bucuresti pentru infiintarea unui astfel de sindicat. El a mai adaugat ca veniturile unui medic primar, adunind si sporurile pentru garzi, nu depasesc 16 milioane de lei.

CMR e de acord cu sindicatele

Presedintele Colegiului Medicilor, Mircea Cinteza, declara ca aceasta initiativa este bine venita, deoarece Colegiul nu era in masura sa negocieze drepturile salariale, pentru ca are printre membrii sai atit medici care lucreaza la stat, dar si la privat. Noul sindicat va avea acces doar pe zona salariala si pe legislatia muncii, a mai adaugat Cinteza.

Puteri sporite la CMR

Colegiul Medicilor din Romania monitorizeaza si controleaza exercitarea profesiei de medic, elaboreaza ghiduri si protocoale de practica medicala si avizeaza infiintarea cabinetelor private. Pentru a obtine dreptul de libera practica, orice medic trebuie sa fie membru al Colegiului Medicilor. De asemenea, CMR organizeaza judecarea cazurilor de abateri de la normele de etica profesionala, de deontologie medicala si de la regulile de buna practica profesionala.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea