Social

#salariu minim #guvern #sindicat

Sindicatele si patronatele au semnat la Guvern acordul privind majorarea salariului minim

Guvernul si reprezentantii confederatiilor sindicale au semnat, vineri, forma finala a acordului privind cresterea salariului minim, respectand principalele prevederi ale intelegerii - majorarea pana la 540 lei de la 1 octombrie si la 600 lei de la 1 ianuarie 2009 - dar au introdus mici amendamente. 

Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Muncii, Paul Pacuraru si ministrul Economiei si Finantelor , Varujan Vosganian, au agreat, impreuna cu reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor, in urma unei intalniri ce a durat peste trei ore, forma finala a acordului privind majorarea salariului minim brut lunar.

Primul ministru le-a propuns, miercurea trecuta, reprezentantilor confederatiilor sindicale sa accepte ca salariul minim sa fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o crestere ulterioara graduala de o suta de lei pe an. De asemenea, potrivit proiectului de acord, in anul 2014 salariul minim ar trebui sa ajunga la valoare de 1.325 de lei, reprezentand 50 la suta din salariul mediu brut pe luna.

Premierul Tariceanu a acceptat sa se intalneasca cu sindicalisti dupa ce acestia au amenintat ca vor bloca centrul Capitalei, prin organizarea de mitinguri, pentru a obtine majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei. De la inceputul declansarii protestelor la nivel national, pe 2 iulie, aproape 1.500 de sindicalisti ai CNSLR Fratia, Cartel "ALFA" si BNS au pichetat sediile prefecturilor din tara, Ministerul Muncii, Ministerul de Finante si Guvernul, pentru a cere majorarea salariului minim pe economie.

"S-a introdus un mecanism de corectie a salariului minim, care va fi prognozat in luna octombrie pentru anul urmator, iar daca dupa primele patru luni ale anului salariul mediu si inflatia depasesc cu 5% prognoza, venitul minim se va corecta in raport cu salariul mediu", a declarat vineri, pentru NewsIn, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Pana in 2014, salariul minim trebuie sa ajunga la 1.325 lei, 50% din venitul mediu

In 2009, salariul minim brut va ajunge la 600 de lei si va creste anual, astfel incat, in 2014, acesta sa ajunga la 1.325 lei, la un raport de 50% din venitul mediu, stabileste acordul semnat, vineri, intre sindicatele si patronatele din Romania, potrivit presedintelui BNS, Dumitru Costin .

La randul sau, ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a anuntat ca salariul minim brut ar putea creste mai mult in 2009, daca se intrunesc anumite conditii. "Venitul minim poate creste la 630 lei din 1 iulie 2009, daca salariul mediu depaseste cu 5% prognoza stabilita, in octombrie, pentru anul urmator", a precizat seful Finantelor.

Potrivit protocolului, in 2010, salariul minim va creste cu 130 de lei, nu cu 100 de lei cat se stabilise initial, si va ajunge la 730 de lei. Nivelul venitului minim va ajunge, in 2011, la 860 lei, in 2012, la 1.030 lei, iar in 2013, la 1.190 lei. In ultimul an pentru care acordul semnat vineri ramane valabil - 2014 - venitul minim trebuie sa atinga 50% din cel mediu, la o suma de 1.325 lei.

"Organizatiile patronale si sindicale, reprezentative la nivel national, se angajeaza sa transpuna, anual, procedurile actualului acord in contractul colectiv de munca unic, la nivel national", a declarat, pentru NewsIn, Dumitru Costin.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea