Social

#salariu #discutii #minister #guvern #sindicat

Sindicatele reusesc pastrarea salariului de merit, insa nu obtin oprirea reducerilor bugetare pentru ministere

Discutii stranse la Ministerul muncii intre Guvern si sindicate, anunta Cotidianul. Ieri dupa-amiaza, in urma negocierilor, sindicatele au obtinut pastrarea salariului de merit, a fondului de premiere si acordarea plafonata a indemnizatiei de conducere, dar n-au reusit inlaturarea articolului care prevede ca ministerele trebuie sa-si reduca bugetele cu 20%.

Ministerul a decis ca articolul care prevede posibilitatea ordonatorilor de credite de a lua orice masura, chiar si cea care prevede disponibilizari , respectiv in cazul ministerelor, obligativitatea acestora de a se incadra in banii alocati si in reducerea cu 20 la suta a bugetelor.

Principalele modificari sunt acordarea sporului pentru cei care lucreaza cu fonduri europene pana la 75% si nu fix de 75%, dar si in functie de performanta. In plus, s-au eliminat indemnizatiile pentru cei care participa la diferitele comisii, dar si obligativitatea ordonatorilor de credite de a se incadra in prevederile bugetare in 30 de zile de la aprobarea ordonantei, ceea ce ar duce la posibile disponibilizari, potrivit sindicatelor.

Negocierile de luni dupa-amiaza de la Ministerul Muncii, pe ordonanta sporurilor, s-au finalizat cu plusuri si minusuri. Principala temere a sindicatelor a ramas cea legata de articolul care prevede posibilitatea ordonatorilor de credite de a face orice, chiar si disponibilizari, articol din care a ramas obligativitatea ministerelor de a se incadra in banii alocati si, deci, si in reducerea cu 20% a bugetelor.

Proiectul de ordonanta care va da mana libera ordonatorilor de credite sa acorde sporurile si premiile prevazute de lege si pana acum in limita banilor alocati si in functie de propriile criterii ar putea fi dezbatut in sedinta de miercuri a Guvernului.

Sindicalistii din domeniul bugetar au pichetat ieri sediile prefecturilor din judete dar si sediile Ministerului muncii si partidelor, protestand impotriva ordonantei de urgenta care taie sporurile salariale, respectiv salariul de merit si fondul de premiere si la indemnizatia de conducere.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea